S příchodem prázdnin se v Jeseníkách naplno rozjela turistická sezona. Místní podnikatelé čekají nápor

1. červenec 2021

Jen pozvolna se v červnu rozjížděla v Jeseníkách letní turistická sezona. Tamní podnikatelé ale odhadují, že se to se startem prázdnin změní. Jejich prognóza vychází i z plně obsazených kapacit pokojů, které hlásí většina majitelů hotelů, penzionů a horských chat.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je jedním z největších lákadel pro turisty v Jeseníkách. Návštěvnost během posledního měsíce zde postupně narůstala. Nárůst lidí si tu slibují i od exkurzí v samotné elektrárně. Větší pohyb lidí očekávají přes prázdniny i na dalších kopcích.

Tradičně třeba na Pradědu, nebo na Šeráku. „Očekáváme, že ti Češi zůstanou opět na českých horách, takže ten extrém bude teď každý víkend. Když ti lidé mohou přijít a je hezké počasí, tak jich je hodně,” říká tamní provozovatel horské chaty Martin Bořuta.

To provozovatel rozhledny Zlatý Chlum nad Jeseníkem Rostislav Lyach má za sebou pozvolný start sezóny. „Bylo to pomalé, ale nebylo to tak hrozné třeba jako minulý rok,” vzpomíná. „Uvidíme, co polská strana, pár lidí už se objevuje,” uzavírá Lyach. První Poláci se začínají objevovat i ve zlakopeckém skanzenu u Zlatých Hor.

V silné prázdniny věří například i v jeskyních, a to nejen na Jesenicku. I kastelánka zámku v Javorníku Kateřina Danielová je optimistka. Zatím byla i tady návštěvnost poměrně slabá, ale prázdniny to podle ní určitě změní.

autor: aja
Spustit audio