Starostové z okolí Plumlova si stěžují na průtahy s pozemkovými úpravami kolem přehrady

14. červenec 2018

Pozemkové úpravy kolem plumlovské přehrady se zastavily, přestože její rekonstrukce už stála čtvrt miliardy korun a okolní obce mají další projekty nachystané. Bez změn v katastru není možné začít s jejich realizací. Jenže Státní pozemkový úřad nemá dostatek peněz, a tak do roku 2020 neplánuje v okolí vodní nádrže provádět žádné změny. Starostové už na průtahy upozornili ministerstvo zemědělství.

Remízky, polní cesty nebo třeba široké pásy trávy, to vše patří do pozemkových úprav, které jsou součástí projektu vyčištění plumlovské přehrady na Prostějovsku. „Plumlov jako takový už má hotové dva katastry – Hamry a Žárovice. Teď se dodělávají Soběsuky a ještě v letošním roce se bude dokončovat Plumlov. Ostatní obce, které jsou nad přehradou, to znamená Vícov a Krumsín, už jsou také připravené,“ vyjmenovává Adolf Sušeň, starosta Plumlova zvolený za sdružení ODS a nezávislých.

Do oprav přehrady stát v minulosti investoval kvůli přemnoženým sinicím stamiliony korun. Jenže starostové z jejího okolí teď upozorňují, že další fáze obnovy vodního díla se zastavila. „Ty pozemkové úpravy jsou nedílnou součástí celého projektu Čistá Hloučela a vodní nádrž Plumlov, protože dochází velmi často ke splachům zeminy z polí, jde to do vody, samozřejmě se zanáší nádrže, jak rybníky, tak přehrada,“ říká Sušeň s tím, že se proto obrátili na ministerstvo zemědělství. Právě pod něj spadá pozemkový úřad.

„Ty rybníčky, které jsou před nádržemi, jsou do roka plné, je to z těch polí. Tudíž se nám zanáší nádrže, splachují se fosfáty, kterými se hnojí na polích, a tím pádem vytváříme živiny pro sinice. Nenalezli jsme, že bychom byli zařazeni do plánovacího období na realizaci, na finanční prostředky,“ dodává starosta.

Úpravy jsou příliš drahé

Podle mluvčí Státního pozemkového úřadu Moniky Machtové ale úpravy musí vznikat postupně, jejich celková cena je příliš vysoká. „Částka 236 milionů korun několikanásobně převyšuje průměrný roční rozpočet pobočky na pozemkové úpravy. Jen pro představu, Státní pozemkový úřad ročně investuje do všech realizací pozemkových úprav přibližně 1,5 miliardy korun,“ uvedla s tím, že úřad se starosty o jednotlivých pozemkových úpravách jedná. „Budeme je postupně provádět i v následujících letech z prostředků státního rozpočtu a evropských dotačních titulů,“ doplňuje mluvčí.

Okolí Plumlova ale není jedné, které si na průtahy stěžuje. Na problém upozorňují také v Němčicích nad Hanou, kde čekají na protipovodňová opatření. „Skončili jsme komplexní pozemkové úpravy, tuším, že v roce 2015. Je hotový projekt a bohužel jsme se dozvěděli, že pozemkový úřad nemá finanční prostředky na realizaci,“ uvedla sociálnědemokratická starostka Němčic Ivana Dvořáková.

autor: tas
Spustit audio