Šternberk zavádí pro své obyvatele starší 75 let senior taxi. Služba má vynahradit neexistující MHD

21. březen 2018

Na cestu k lékaři i do obchodu můžou starší obyvatelé Šternberka využít až pětkrát za měsíc senior taxi. Stačí jim k tomu speciální průkaz. A vypadá to, že o novou službu bude zájem. Vyřídit si legitimaci na slevu dorazily do kulturního domu desítky seniorů z celého města.

„Kolikrát potřebuju zajít k doktorovi, bolí mě nohy, nebo třeba na hřbitov, mám tam rodiče, kluka tam mám. A je to strašná dálka. Moje žena tam ještě dojde, ale já už ne,“ říká 82letý pan Alois. Průkaz na využívání senior taxi ve Šternberku si vyřídil mezi prvními.

Chvíli po něm dorazila i 83letá paní Jarka. „To víte, už nemůžem, tak jsme rádi. Budu jezdit k lesu a do lesa pak půjdem po svých, na houby,“ komentuje.

Paní Anna, které je 84 let, už běžně taxi využívá. Seniorskou slevu proto vítá: „Já do města nedojdu, protože mám špatné koleno. Tak jezdím do města, třeba když beru větší nákup a dcera nemá čas.“

Za jednu cestu zaplatí senioři 30 korun. Podle sociálnědemokratického místostarosty Michala Oborného tak chce radnice lidem vynahradit neexistující městskou dopravu. „Je tam časové omezení od 7 do 16 hodin. Předpokládáme, že budou jezdit hlavně do zdravotnických zařízení, do lékárny, ale samozřejmě i na nákupy. Nechtěli jsme to nijak omezovat, protože i to je důležitá součást života. Budeme mít výpisy jízd, takže budeme mít přehled, kam senioři nejčastěji jezdí,“ uvedl Oborný.

Opozice chce výhodnější podmínky

Senior taxi můžou využít lidé starší 75 let, a to až pětkrát za měsíc. Opoziční zastupitel Petr Endrödy z hnutí Otevřená radnice podmínky kritizuje: „My bychom byli rozhodně pro to, aby ta služba byla dostupná už pro lidi, kteří dosáhnou 70 let věku, a čím by byli občané starší, tím víc jízd by mohli využívat.“

Podobnou službu nabízejí seniorům také v Litovli, Přerově, Prostějově nebo Jeseníku. V Uničově seniortaxi jezdí od začátku března. Za tu dobu ho lidé využili přibližně padesátkrát.

autor: mot
Spustit audio