Sto let od založení „Sibiřského“ jízdního pluku si připomenou vojáci z Hranic v dobových uniformách

31. srpen 2018
Majitel šicí dílny Tomáš Hradil a voják Radim Cáb představují repliky uniforem 2. československého jízdního pluku

Repliky historických uniforem československých legionářů si dnes obléknou vojáci mechanizovaného praporu z Hranic. Připomenou si tak sté výročí založení 2. československého jezdeckého pluku. Jeho příslušníci bojovali v Rusku podél Transibiřské magistrály. Čestný název „Sibiřský“ po něm hraničtí vojáci nesou dodnes. Peníze na ušití replik dobových uniforem získali díky sponzorům.

Šicí dílna je plná dřevěných polic, ve kterých leží papírové střihy historických uniforem. Na štítcích je napsáno třeba RAF, Prusko, Francie, ale taky třeba SNB nebo schwarzenbergská granátnická garda. „Některé jsou univerzální a některé se musí vytvářet speciálně na základě zakázky,“ říká mi majitel dílny Tomáš Hradil.

Speciální zakázkou pro něj byla i ta od vojáků z Hranic. Švadleny tu ušily uniformy příslušníků 2. československého jezdeckého pluku. „To jsou uniformy rok 1919 návratovky, jednoho důstojníka, poručíka, četaře a desátníka,“ popisuje Radim Cáb. Je jedním z vojáků, kteří si uniformu na slavnostní nástup obléknou. „Skládají se z blůzy, čepice poděbradky, rajtek a opasku,“ dodává.

Šavle nesmí chybět

Součástí uniformy budou i zbraně. „Jsou to repliky dragounské šavle vzor 1881, tudíž originál šavle, které používali příslušníci 2. československého jízdního pluku,“ upřesňuje Cáb.

Pluk vznikl v říjnu 1918 v ruském Jekatěrinburgu. „V Rusku žilo celkem 70 tisíc Čechů a Slováků. Důvodem vzniku toho pluku bylo to, že chtěli nějak projevit sounáležitost s tou ruskou carskou říší a pomoct porazit Německo a Rakousko-Uhersko v první světové válce,“ komentuje historik Václav Bednář.

Repliky uniforem "Sibiřského" jízdního pluku pro vojáky z Hranic

Jejich čestný název „Sibiřský“ před deseti lety přejali do svého názvu vojáci hranického mechanizovaného praporu. „Jezdci jezdeckých pluků jezdívali na koních a my jezdíme v bojových vozidlech pěchoty. Je to sice rozdíl sta let, ale účel a potřeby vojáků zůstaly stejné,“ vysvětluje mi Radim Cáb.

Dnes patří hranická posádka k prestižním jednotkám české armády. Její příslušníci působili na zahraničních operacích v Kosovu, Afghánistánu, Mali a aktuálně slouží v Lotyšsku. Od ledna příštího roku bude prapor zařazený do sil rychlé reakce Severoatlantické aliance.

autor: kra
Spustit audio