Tereziánský, nebo Rochepinův park? Olomoučané hledají název pro sady pod dómem

12. červenec 2018

Pojmenovat ulici, to je pro obce a města rutina. Už desítky let ale v Olomouci nedali jméno žádnému parku či sadu. Zeleň bez oficiálního názvu pod olomouckým hradem má podle místních dostat jméno po některé významné historické osobnosti. Návrhů je několik. Nejlepší vyhlídky má prý Marie Terezie.

„To by bylo podle mě odpovídající,“ říká Karel Kozák sedící na lavičce v zatím nepojmenovaném park. Výhled má na románské zbytky olomouckého hradu i bývalé sídlo biskupa. „Dobře se mi tady sedí. Děti si tu hrají, občané se tu spokojeně prochází,“ dodává.

Dětské hřiště míjí se svou fenkou Martina Koseková. Nový název ji příliš nezajímá: „Stejně tomu budeme všichni říkat stejně jako doteď – pod dómem.“

Pod dómem, Pod letním kinem, sad Přemyslovců, nebo dokonce sad Pionýrů. Tak se mezi Olomoučany říkalo či stále říká tomuto prostoru. Oficiální pojmenování ale podle předsedy místní části Zdeňka Černohouze chybělo. „Chybělo nám nějaké pojmenování po vzoru Smetanových sadů a podobně. Obrátil se na nás provozovatel jedné restaurace v okolí i občané. Navrhovali navázat na odkaz ulice Dobrovského, která dříve nesla jméno Korunního prince Rudolfa. Ale vyhodnotili jsme, že to historicky není jednoznačně kladně přijímaná osoba, tak jsme dali jiné návrhy. Zatím to aktuálně vypadá, že by se ty sady mohly jmenovat buď sady Marie Terezie, nebo Tereziánské sady,“ uvedl Černohouz.

Rechepin budoval bastionovou pevnost

Magistrát k tomu dodal další variantu: Rochepinův park nebo Rochepinovy příkopy. „Park se nachází v místech, kde byly vodní příkopy. Jedna část je ještě pod úrovní vody a komunikací a odkazuje na ten vodní příkop,“ říká Radim Schubert z olomouckého magistrátu. Pierre Philippe Bechade de Rochepine byl vojenský inženýr a budovatel olomoucké bastionové pevnosti.

Místní nazývají park pod olomouckým dómem různě

Mezi úředníky je prý ale favoritem název Tereziánský park. „Už proto, že máme tři parky pojmenované po mužských osobnostech a bylo by milé, kdyby se jeden park jmenoval po významné panovnici Marii Terezii,“ dodal Schubert.

O jménu budou radní jednat na svém nejbližším zasedání. Jejich názor pak musí ještě v září posvětit zastupitelé. Slavnostně a oficiálně park získá své jméno na Dnech evropského dědictví. Křest budou podle Radima Schuberta provázet komentované prohlídky. Důležité informace si lidé přečtou i na nových informačních tabulích.

autor: bam
Spustit audio