Tomáš Maštalír: Smršť nemá ambici být hororem, který dělá bububu, ale začnou se dít zvláštní věci

28. březen 2024

Slovenský herec je u nás už dobře známý. Brzy bude mít premiéru thriller Smršť, kde si po boku Ani Geislerové zahrál forenzního psychologa. Jak se mu s herečkou hrálo a jak se na roli připravoval?

S Aňou Geislerovou tvoří v thrilleru Smršť manželskou dvojici. „Je to nějaký jejich útěk a snaha o restart vztahu. Ale z této ambice se vyklube něco, s čím nepočítali,“ poodhaluje děj Tomáš Maštalír a neváhá film označit jako mysteriózní thriller.

Režie se ujal Peter Bebjak, s kterým už spolupracoval a kterého si velmi váží jako člověka i jako režiséra. „Je pro mě zárukou, že ta práce bude stát za to. Je to už druhý film, na který jsem pod jeho taktovkou kývnul.“ Prvním filmem, který s ním natočil, byl Trhlina.

„Měl jsem pocit, že to, co fungovalo v Trhlině, bude fungovat i tady. A tohle je ještě lepší a jde to ještě dál. Nemá to ambici být hororem, který dělá bububu, spíš se těm lidem začnou dít velmi zvláštní věci. A vy nevíte, zda je to výplod jejich hlavy, nebo je to realita,“ poodhaluje děj.

S Aňou Geislerovou se do té doby nikdy pracovně nepotkali. „Dlouho ji obdivuju. Je to velká herečka a pro herce velké štěstí. Má obrovský vliv na výsledek celého filmu. Je úžasný partner, vnímavá, můžete se na ni absolutně spolehnout. Dává také zpětnou vazbu, což vás obohacuje, dostáváte nové impulsy a posouvá vás to zase dál.“

Lidi jsem pozoroval už od dětství

A co ho vlastně přivedlo herectví? „Odjakživa mě fascinovalo. Věděl jsem, že to chci dělat. Odmala jsem pozoroval, co se v nás lidech děje a hledal souvislosti. Byl jsem taková kamera odmalička.“

„Měl jsem štěstí, že mě rodiče podporovali v tom, v čem jsem chtěl a čemu jsem se chtěl věnovat. To chci aplikovat i na svoje děti,“ říká herec, který čas s rodinou tráví moc rád. „A největší relax je pro mě spánek, není ho moc, takže je vzácnější.“

Alex Mynářová a Tomáš Maštalíř

Je rozdíl mezi českými a slovenskými herečkami? Dělá mu problém přepnout do češtiny? Věnuje se ještě házené? Jakému dalšímu sportu propadl? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.