Únor s prozaikem Stanislavem Beranem

Čtyři povídky představí poetiku současného jihočeského prozaika Stanislava Berana, který na sebe poprvé upozornil před více než patnácti lety knihou povídek s názvem Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa (2007). O  šest let později vyšel povídkový soubor Žena lamželezo a polykač ohně (2013) a i knížku Kocovina (2019) tvoří vlastně jednotlivé příběhy propojené prostředím a lidmi.

Povídku má Stanislav Beran rád z několika důvodů: „Povídka je momentkou s jasným, nekomplikovaným sdělením. Je srozumitelná pro každého, kdo je ochoten číst a vybírá si pak už jen podle nálady, kterou taková povídka nese.“

Povídky píše rád možná i z jednoho velmi praktického důvodu: „Jsou pro mě snadnější, protože jsou kratší. Asi je to dáno tím, že jsem netrpělivý člověk, takže rozsah povídky je pro mě nejvhodnější. Ve chvíli, kdy ji začínám psát, už vidím na konec.“

Zatím poslední knížkou  jindřichohradeckého rodáka je povídkový soubor Schrödingerův hotel, který v loňském roce vydalo brněnské nakladatelství Host.

Stanislav Beran je také autorem románů Hliněné dny (2010) a Vyšehradští jezdci (2017).

Povídky Stanislava Berana uslyšíte v našem vysílání vždy v únorovou sobotu po osmnácté hodině a poté ji najdete i na našem webu. 

Spustit audio