V Bludově zavedli motivační systém pro sběr odpadu. Má lidi přimět více recyklovat

Stále více měst se zajímá o takzvaný motivační systém, který má lidi přimět třídit odpad. Čím více lidé vytřídí, tím méně zaplatí na poplatcích za likvidaci odpadu. V některých obcích už obyvatelé ušetřili stovky korun.

„Tady už jsou nachystané pytle. Postupně se to bude zaplňovat,“ ukazuje Josef Janko technickou místnost, kterou má u sebe doma v Bludově. V ní jsou vyskládané pytle na tříděný odpad. Před brankou stojí dvě téměř prázdné popelnice. „Vidíte, že je tady minimum,“ komentuje pan Josef.

Vedení obce Bludov se inspirovalo v Šitbořicích na Břeclavsku. Podobný systém už rok funguje také v Nákle nedaleko Olomouce. O jeho zavedení uvažovali i v Zábřehu, ale podle lidoveckého starosty Františka Johna může být systém vůči některým lidem nespravedlivý: „Máme tu zástavbu rodinných domků, ale je tu i zástavba sídlištní, kde se dá těžko odlišit, kolik z kterého bytu pochází.“

Podobný problém řešili i v Moravské Třebové v Pardubickém kraji. Tam systém funguje zhruba půl roku. Podle ředitelky tamních technických služeb Gabriely Hončíkové si na něj obyvatelé sídlišť i přes počáteční neshody nakonec zvykli. „K jedné nádobě se přiřadí skupina poplatníků, která se potom o ten odpad dělí. Samozřejmě je to i věcí občanské uvědomělosti, aby se to nezneužívalo,“ uvedla Hončíková s tím, že systém nicméně nedokáže ohlídat, aby do společných popelnic nemohl dávat odpad i někdo cizí. Kdo tomu chce předejít, musí své popelnice zamykat.

„Především si musejí občané uvědomit, že to je jejich peněženka, z které to budou muset platit,“ myslí si také Josef Janko.

autor: sol
Spustit audio