V Jeseníku dnes slavnostně otevírají novou sportovní halu. Sportovci se obávají vysokého nájmu

11. červen 2018

Jeseník otevírá novou sportovní halu. Stojí na místě staré, která byla například pro florbalisty příliš malá. Areál už brzy začne sloužit sportovcům. Zatím ale nevědí, jak vysoký bude nájem a zda si ho budou moct dovolit.

Dělníci už novou halu opustili, teď je vystřídali horolezci. Ještě před slavnostním otevřením staví cesty na lezecké stěně. Zatímco Vojtěch visí na laně a v rukou má červené chyty a šroubovák, Johanka ho jistí ze země. Chytů je dohromady tisíc v několika barvách. Horolezci si je na nové stěně chtěli postavit sami.

Vedoucí jejich oddílu David Migal byl k výstavbě nové haly zpočátku skeptický. Uvěřil, až se zbourala stará a na místě se začali pohybovat první dělníci. „Jsme rádi, že to takhle dopadlo, a už se nemůžeme dočkat,“ komentuje.

Sportovní hala přišla na 65 miliónů korun. S největší pravděpodobností ji budou provozovat Technické služby města Jeseník. Zatím ale stále nemají oficiální smlouvu, ani ceník pronájmu. „Teď máme s Olomouckým krajem předběžnou dohodu na částce 440 korun za hodinu provozu této haly pro školy,“ uvedla starostka Jana Konvičková z hnutí ANO.

Se stejnou hodinovou sazbou počítá i v případě sportovních klubů a oddílů. „S tou částkou zůstáváme na úrovni roku 2015,“ dodává.

Halu zatím čeká zkušební provoz

Ještě před časem se přitom mluvilo o jiné částka, říká trenér z oddílu florbalistů Martin Trsťan: „Poslední částka, o které jsme jednali, měla být 350 korun. Budeme se s tím muset nějak poprat.“

Horolezci doufají, že se o nájem podělí s jiným klubem, který může trénovat na ploše. „Je tady síť, která nás má oddělit od těch ostatních, tak doufám, že se vlezeme,“ říká David Migal.

Částka 440 korun je pro něj neúnosná. Nedovede si představit, že by si ji měli horolezci platit sami. „Teď platíme kolem 100 korun na hodinu, takže nejsme vůbec ochotní dávat tuhle částku. Vrátíme se do staré tělocvičny a budeme fungovat tam,“ komentuje vedoucí horolezeckého oddílu.

Starostka města Jana Konvičková se ale nezájmu sportovců neobává. Halu teď čeká prázdninový zkušební provoz a je možné, že po něm ceník ještě město upraví.

Spustit audio