V Olomouci-Holici vysadili lípu Olgy Havlové. Vznikne tam také nová cyklostezka

15. březen 2018

Nově vysazená lípa velkolistá v Olomouci-Holici je třetím stromem Olgy Havlové v Česku. Jako jeden z mnoha desítek připomene letošní nedožité pětaosmdesátiny bývalé první dámy. Současně začíná stavba cyklostezky, která povede na Nový Svět.

Lípa už je na svém místě. Co jejímu vysazení předcházelo, popisuje Ivana Kalofová ze Spolku pro Holický les: „V prosinci minulého roku jsem se dozvěděla o akci 85 stromů Olgy Havlové, tato myšlenka se mi velice zalíbila a prostor Holického lesa je úžasné místo, kde se tento strom má vysadit.“

Mluvíme sice Holickém lese, ale pravdou je, že les kolem nás zatím není. „Před pěti lety tady bylo vysazeno 72 tisíc stromečků, takže vzrostlých stromů se dočkají naše děti a celá další generace,“ vysvětluje Kalodová.

Lípa v Holici není jediným stromem v Olomouci spjatým s Olgou Havlovou. „Návaznost na Olomouc je v tom, že paní Olga zasadila lípu v Topolanech v roce 1993,“ upřesňuje Dana Němcová z Výboru dobré vůle Olgy Havlové. „Byl zasazený v areálu, kde vzniklo centrum pro děti s mentálním postižením. Já jsem se tam byla s paní Olgou taky podívat. Myslím si, že v té době to byl opravdu průkopnický projekt, velice krásný, který nás upoutal,“ dodává.

Pamětní deska ke stromu Olgy Havlové v Olomouci-Holici

Železniční tah překlene most

Sázení lípy Olgy Havlové není jedinou událostí v městské části Holice. Současně se začíná pracovat na cyklostezce, která spojí Holici a Nový Svět. „Protože se jedná o lokalitu, kde je poměrně značný pohyb cyklistů, tak věřím, že toto řešení bude přínosné. Tím, že dojde také k přemostění hlavního železničního koridoru lávkou, vytvoří se zde prostor, kudy se cyklisté i pěší dostanou na druhou stranu této důležité dopravní tepny,“ uvedl náměstek primátora Filip Žáček z ČSSD.

Cyklostezka by měla být hotová v září. Další strom Olgy Havlové ale Výbor dobré vůle vysadí už příští týden. Bude to v Budči nedaleko Prahy.

autor: bam
Spustit audio