V Olomouci už rok pomáhá chudým dětem speciální fond města. Přispívá jim na volnočasové aktivity

11. prosinec 2017 23:05

Fond na pomoc olomouckým dětem má za sebou rok fungování. Město jeho prostřednictvím přispělo dětem z nízkopříjmových rodin na zájmové kroužky, školy v přírodě nebo sportovní výcviky. Podobné aktivity fungují už i v několika dalších městech v Česku. Olomoucký fond je specifický tím, že se do něj můžou zapojit i místní podnikatelé. Zatím tak udělaly tři firmy. Podle zástupců města je to málo.

Mezi zatím posledními žadateli byla paní Marie. Maminka čtyř dětí, a tak se stále pohybuje na hranici životního minima: „Bydlení zabere skoro celý příjem, který mám. K tomu mi situaci velmi často zkvalitňuje tatínek, který mi třeba nepředává výživné. Tento příspěvek je tedy pro mě opravdu velká pomoc a moc za to město cením,“ dodává.

Jednorázový příspěvek pět tisíc dostaly děti podle lidoveckého náměstka primátora Ladislava Šnevajse na různé aktivity: „Kroužky, hry na hudební nástroj, jazykové školy, atletickou přípravu, plavecký výcvik, školy v přírodě, lyžařský výcvik a podobně.“

Město do fondu vložilo 100 tisíc, počítá, že se připojí i firmy. Zatím se zapojily tři, a to je podle Šnevajse málo: „Nám se během toho půl roku, co jsme oslovili asi třicítku olomouckých firem, podařilo přesvědčit tři firmy, které nám přispěly částkou asi dvacet tisíc korun. Věříme, že teď v předvánočním čase najdeme pochopení u více firem a dělám si naději, že příští rok tu částku minimálně zdvojnásobíme.“

Město během roku zmírnilo pravidla pro žadatele. Teď platí, že celkové měsíční příjmy v domácnosti nesmí přesáhnout 2,7 násobek životního minima a dítě nesmí mít neomluvenou absenci.

Podle Šnevajse je potenciál pro další případné zájemce o příspěvek z fondu vcelku velký. V Olomouci je 8 a půl tisíce školáků, rodiče zhruba tří tisíc z nich pobírají přídavky na dítě.

autor: bam
Spustit audio