V Olomouckém kraji si tento víkend přijdou na své příznivci hudby, turistiky i historie

Pokud strávíte prodloužený velikonoční víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Venkovskými trhy ožije v sobotu o půl osmé ráno Hlavní náměstí ve Šternberku. Nakoupit si na nich budete moct například výrobky farmářů. K poslechu navíc zahraje kapela Fantajm. 

Prostějovsko

Nyní by měli zpozornět příznivci procházek v přírodě. Vypravit se můžou v sobotu na pochod Po stopách hraběnky Gabriely. Registrace účastníků je od půl osmé do deseti hodin na zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Na výběr turisté budou mít trasy o délce šest a dvanáct kilometrů.

Zámek Plumlov na Prostějovsku obsadí o víkendu šermíři při akci Jak vznikají dějiny. Pokud na ni dorazíte, můžete se těšit na rytířské souboje, ale taky na kostýmované prohlídky zámku a sklepení, vystoupení kejklířů nebo na ukázky výcviku dravých ptáků. Akce se na zámku koná v sobotu i v neděli od půl desáté dopoledne.

Přerovsko

Tučínský špekáček. To je název festivalu folkové, trampské a bluegrassové hudby, který propukne v sobotu o čtvrt na dvě odpoledne v areálu koupaliště v Tučíně na Přerovsku. Na přehlídce vystoupí například kapely Funny Beans, Noční vlak nebo Terrakota. V osm hodin večer se návštěvníci můžou těšit na country bál.

Nádvoří přerovského zámku se promění v neděli ve výtvarnou dílnu pro malé i velké. Zájemci v ní budou vyrábět při příležitosti Svátku matek dárky pro maminky. Začátek akce je v jednu hodinu odpoledne.

Především příznivci vojenské historie by neměli v neděli váhat nad návštěvou Hranic. Tamní velitelství mechanizované brigády zpřístupní od dvou hodin odpoledne posádkové muzeum. Otevřené bude do čtyř hodin odpoledne.

Šumpersko

Odpadovou olympiádou ožije v sobotu zahrada za Kulturním domem v Bludově. Součástí akce, která začíná ve dvě hodiny odpoledne, bude řada soutěží a tvořivých her pro celou rodinu. S sebou si nezapomeňte vzít pět víček od pet lahví nebo tři použité baterie, kterými budete moct zaplatit vstupné. 

Tato pozvánka je určená příznivcům folkové a country muziky. Tentokrát ale míří do Areálu zdraví ve Velkých Losinách na Šumpersku, ve kterém se bude v sobotu od čtrnácti hodin konat severomoravské oblastní kolo hudebního festivalu Porta

Jesenicko

Komorní klavírní koncert v pátek rozezní klášterní kapli Panny Marie v Jeseníku. V pět hodin odpoledne v ní vystoupí brněnský klavírista Jiří Hrubý. 

Sdružení aktivních Zlatohoráků a zástupci Sanatoria Edel pořádají v sobotu tradiční Májový běh Honzy Hanniga. Nenáročných tras se může účastnit celá rodina včetně seniorů a rodičů s dětmi v kočárcích. Registrace účastníků je od půl druhé do dvou hodin odpoledne v parku Edel ve Zlatých Horách.

Prostor u zdravotního střediska v Javorníku zaplní v sobotu historické automobily a motocykly. Od devíti hodin ráno se tam bude konat jejich výstava. O hodinu později posádky vyrazí na orientační rallye. Vyhlášení vítězů organizátoři plánují na třetí hodinu odpoledne. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.