V Přáslavicích na Olomoucku má stát zařízení na recyklaci použitých technických olejů. Od Ministerstva životního prostředí už dostalo kladný posudek

19. únor 2019

Použitý olej z aut nebo technické oleje. Ty chce recyklovat společnost v Přáslavicích, která na plánovanou sběrnu olejů dostala kladný posudek vlivů na životní prostředí. Olej by se tak dostal znovu do oběhu a našel by další využití.

„Já bych řekl, že doteď se to řešilo spalovnami, takže teď je tlak na to, aby se to regenerovalo co se dá. Tedy tohle je cesta, jak to udělat,“ vysvětluje mi zástupce firmy Aleš Horák důvod, proč chce společnost postavit zařízení na zpracování použitých olejů. Ministerstvo životního prostředí už pro plánovanou sběrnu vydalo kladný posudek, takzvanou EIU.

„Bude to zařízení ne moc velké, zhruba na jednu větší místnost. Bude u nás probíhat regenerace, tak aby se oleje, které už byly odpady, dostaly znovu do oběhu a tak ulehčíme životnímu prostředí,“ uvádí Aleš Horák.

Do sběrny budou moci použité minerální oleje vozit firmy, ale i obce. Zpracovávat se budou podle zástupce firmy Milana Netolického dvěma cestami. „V obu případech bude technologicky docházet ke stejnému zpracování. Pouze v jednom případě olej zůstane v majetku dané firmy a my ho pouze vyčistíme, upravíme a zregenerujeme, aby ho mohli dále používat. V druhém modelu to bude klasický odpad, který se regenerací stane zpět výrobkem,“ přibližuje Netolický.

Zařízení má stát v areálu firmy, v katastru obce Přáslavice na Olomoucku. Její starostka Jitka Ivanová ze Starostů a nezávislých uvedla, že se obyvatelé k posudku vlivů na životní prostředí mohli vyjádřit. Se zařízením nesouhlasili pouze dva.

Náměstek hejtmana Milan Klimeš za ANO řekl, že podobná sběrna v Olomouckém kraji chybí. „Zařízení takového typu v Olomouckém kraji nemáme. Jsou tu jen zařízení, která sbírají tuky z domácností,“ říká Klimeš.

Firma chce projekt dotáhnout do konce ještě letos. Na řadu teď přijde stavební řízení.

Spustit audio