Vakcínu proti covid-19 si vybrat nemůžete, říká hlavní lékárník Fakultní Nemocnice Olomouc Robert Běhal

4. únor 2021

Všechny vakcíny, které jsou a budou v České republice k dispozici, jsou schválené a vyhodnocené jako bezpečné Evropskou lékovou agenturou. „Z logistických důvodů není možné si v současné době konkrétně přát některou z nich,“ upozorňuje Robert Běhal.

Očkování je podle něj jednou z nejúspěšnějších a nejchytřejších strategií prevence mnohdy velmi závažných onemocnění. Včetně covidu-19.

Na dotazy týkající se vedlejších účinků, upozornil hlavní lékárník Fakultní nemocnice v Olomouci na ty lokální, které se projevují v místě vpichu. Občas se může vyskytnout celková slabost, zvýšená teplota, horečka, zimnice, někdy i pocit na zvracení. „Imunitní systém se aktivuje. Skoro se dá říct, že když se tyto příznaky objeví, jsou důkazem toho, že vakcína funguje a tělo se chystá na budoucí infekci,“ vysvětluje Robert Běhal.

Moderní typy vakcín, jako jsou vektorové a především mRNA, mají obrovskou výhodu v tom, že se dají v laboratoři rychle změnit a zacílit na novou mutaci. „Navíc se dá do jedné dávky vložit více typů mRNA molekul proti více mutacím, takže vyrobíme polyvalentní vakcínu, kdy v jedné dávce můžeme být v budoucnu naočkovaní proti dvěma a více variantám mutací koronaviru,“ upozorňuje Robert Běhal.

autor: voj
Spustit audio