Vasův běh bych si klidně dal, říká reprezentační trenér českých běžců na lyžích Zbyněk Valoušek

S výsledky svých svěřenců na olympiádě v Koreji je Zbyněk Valoušek spokojený. Rozhodně ale před sebou mají čeští běžci na lyžích ještě spoustu práce.

Olympijské hry zažil už v Soči, kde působil jako asistent trenéra. Ty letošní v Pchjongčchangu byly pro něj v pozici trenéra náročnější, hlavně co se týče přípravy. Ve finále si je ale prý užil víc. „Do Koreji jsme se s týmem dostali víc než týden před zahájením. Areál byl dobře připravený, tratě postavili zčásti na golfovém hřišti, byly hodně široké. Určitě splňovaly požadavky moderního lyžování,“ popisuje Zbyněk Valoušek.  Atmosféra během závodů ale bohužel nebyla taková, na jakou jsou lyžaři zvyklí třeba z Norska. „Fanoušci byli vlastně jen na tribuně, okolo tratí ne,“ dodává trenér.

Česká reprezentace v běhu na lyžích na olympiádě v Pchjongčchangu

Zbyněk Valoušek trénuje i své kamarády Martina Jakše a Aleše Razýma, se kterými byl v juniorské reprezentaci. „Proto jsem ty závody na olympiádě tak prožíval,“ vysvětluje. Vztahy mezi sportovci jsou podle něj dobré. Tréninky naplánované do nejmenších detailů se zaměřují jak na sílu, tak na rychlost. „Snažím se používat kombinaci vysvětlit a ukázat, na lyžích to ještě zvládám,“ směje se Zbyněk Valoušek.

autor: voj
Spustit audio