Ve Šternberku pokračují rozsáhlé opravy bývalého kláštera

24. leden 2020

Ve Šternberku pokračují rozsáhlé opravy bývalého kláštera. Tento týden dělníci pomocí jeřábu dostali do budovy na osmdesát smrkových trámů, aby nahradily ty původní, které sežrala dřevomorka.

„Zvedáme,“ zavelel stavbyvedoucí František Neděla a manévry můžou začít. Rameno jeřábu zvedá první trám opatrně do vzduchu. „měří devět metrů a váží asi tři sta kilo,“ říká František Neděla při pohledu na trám. Až jej jeřáb zvedne do asi patnáctimetrové výšky, musí ho odkrytou částí střechy dostat na půdu.

Nahoře pak trámy dělníci naloží na vozík. „Vozíkem to převezeme sedmdesát metrů na místo určení v půdě, kde se udělala speciální lávka, aby se to mohlo převážet,“ popisuje Neděla. Firma musela nově vyrobit osmdesát trámů podle těch původních, které napadla dřevomorka. Finální práce se dějí nad freskovými sály.

„Původní povalové stropy jsou nad takzvaným malým a velkým freskovým sálem. My si vysvětlujeme to, že tam byly povalové stropy právě, aby byla zajištěna tuhost těch stropů, aby ty fresky unesly. Fresky byly sneseny a budou snad po rekonstrukci stropu a jejich restaurování obnoveny,“ vysvětluje Pavel Sehnal ze šternberského odboru investic.

Majitelem bývalého šternberského kláštera je město, které jej od devadesátých let opravuje. „Snažíme se postupně každý rok do kláštera dávat nějaké prostředky, abychom ho po částech zvelebovali. Aby se klášter dostal do nějakého provozuschopného stavu, tak by to musela být částka v řádu stovek milionů korun, což samozřejmě nejsme schopni dát dohromady,“ doplňuje starosta Stanislav Orság z ODS.

Postupná rekonstrukce jedné ze šternberských dominant zatím město přišla na 34 milionů korun. V klášteře jsou možné prohlídky, konají se v něm výstavy nebo koncerty a letos v něm má vzniknout komunitní centrum. 

autor: bas
Spustit audio