Vedení Beňova na Přerovsku chce získat od církve budovu muzea tamního rodáka arcibiskupa Stojana

27. duben 2024 09:56

Někdejšího olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana připomíná nově v jeho rodném Beňově na Přerovsku socha v životní velikosti. Stojí na návsi před kostelem. Slavnostního odhalení se dočká v polovině června. V té době by už obec mohla být novým vlastníkem budovy tamního muzea, které je věnované právě arcibiskupu Stojanovi. O převodu nemovitosti zástupci vesnice jednají s arcibiskupstvím.

Socha nejslavnějšího beňovského rodáka Antonína Cyrila Stojana už stojí na soklu před vstupem do kostela. Pod lípou, která nese jeho jméno. Dělníci tady ještě upravují okolí. „Sochu navrhl pan Jan Kozel, to znamená, že je to socha z Bystřice pod Hostýnem. Vytvořil ji z nějaké repliky, v 30. letech zpracované sochy, která byla zhruba 30 až 40 centimetrů vysoká,“ uvádí nezávislý starosta Beňova Ivo Pitner.

Obec v objektu bývalé fary provozuje malé muzeum, které je věnované právě arcibiskupu Stojanovi. „Existuje tady už od roku 1992. Obec se o to stará,“ zmiňuje Pitner.

Budova muzea patří římskokatolické farnosti, v rámci slavnostního odhalení Stojanovy sochy chce obec podepsat smlouvu o jejím převodu. „Ta budova prostě chátra a naším zájmem je, aby to celé dostalo nový kabát. Zároveň naší snahou je využít celý ten objekt. To znamená zázemí pro poutníky, kteří sem přijdou, pro církevní farnost, potažmo sbor dobrovolných hasičů. V meziprostoru chceme vybudovat hasičskou zbrojnici,“ dodává starosta.

Převést objekt na obec je i v zájmu arcibiskupství

Zachovat v Beňově muzeum a převést objekt na obec je i v zájmu olomouckého arcibiskupství. „Tato dohoda je momentálně v jednání. Již bylo podepsáno memorandum, které stvrzuje vůli k takové dohodě dospět,“ říká Jiří Gračka, mluvčí olomouckého arcibiskupství.

Od úmrtí arcibiskupa Stojana v loňském roce uplynulo 100 let. Církev usiluje už více než 35 let o jeho svatořečení. Poslední krok podnik papež František v roce 2016, kdy schválil vydání dekretu o jeho hrdinských ctnostech.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio