Vedení Velké Kraše zatím nerozhodlo, kdo bude v okolí obce těžit křišťál. Čeká na rozbor možností

16. leden 2018

Kdo bude u Velké Kraše na Jesenicku těžit křišťál, zatím stále není jisté. Povolení k dolování přitom obec získala na konci léta a zastupitelé měli do konce loňského roku schválit, kdo a jak těžbu zajistí. Své rozhodnutí ale zatím odložili.

Důvod odkladu je prostý, zastupitelé se podle nezávislé starostky Vlasty Kočí nemají o co opřít: „Je pravdou, že měli vždycky takové kusé informace.“

Teprve důkladná analýza jim napoví, která možnost bude pro vesnici nejvýhodnější. „Uděláme ekonomický a právní rozbor, ze kterého by bylo zřejmé, jaké budou předpokládané náklady a výnosy z těžby toho křišťálu. Pracujeme tady s docela velkými investicemi, takže to není jednoduché,“ dodala Kočí.

Ze zpustlého domu má být šperkařská dílna

Už dříve ale starostka prohlásila, že by nechtěla obec z těžby vyloučit. Jejím snem je, aby se šperky z křišťálu vyráběly přímo ve vsi. Dokonce má i vytipovaný dům, kde by mohla být šperkařská dílna. Ještě před časem byl v rukou soukromého majitele. „Ten se nám podařilo v elektronické dražbě získat, je náš. Zatím jsme uklidili okolí a musíme pozvat nějakého šikovného stavaře, aby nám poradil jak dál. Dům je v zoufalém stavu,“ komentuje Vlasta Kočí.

Dům stojí hned vedle sběrného dvora. Léta se ukrýval v zarostlé zahradě, po zásahu křovinořezů ale hodně prokoukl, říká pracovnice dvora Olga Kulinová: „Ten baráček už ani nebyl vidět, jak byl zarostlý. Teď, když to odklidili, vypadá zajímavě.“

I podle vedoucí dvora Věry Brixové má objekt velký potenciál. Asi před dvaceti lety v něm bydleli její vzdálení příbuzní. „Potom to koupilo JZD a takhle to zpustošili, měli tam sklenářství. Naposledy to vlastnil nějaký pán a ten to dohnal k exekuci. Jsem moc ráda, že to bude konečně vypadat jinak,“ říká.

Samotný sběrný dvůr by mohl z nového vlastnictví obce také těžit. Je totiž možné, že se na zahradě, která k domu patří, bude ukládat část odpadů.

autor: aja
Spustit audio