Velikonoční rozhlasová nadílka přinese dokumenty, hanáčtinu i rozhovor s arcibiskupem

27. březen 2024

Letošní prodloužené svátky slibují příjemné počasí, které bude lákat k vycházkám. Řadu zajímavých věcí vám ale nabídne k poslechu i naše stanice.

Hned v pátek dopoledne se s Mirkem Kobzou vypravíme na sever našeho regionu. Bílá Voda na Jesenicku se může pochlubit unikátní historií i souborem barokních staveb, které dodnes překvapují svou mohutností a výstavností. Za to vděčí i svému někdejšímu majiteli a dobrodinci, kanovníku, biskupu a arcibiskupu Jakubu Arnoštu z Lichtenštejna-Kastelkornu. Po jeho životě, a také po stopách, které zde zanechal, se vypravíme v premiéře rozhlasového dokumentu nazvaném Jakub Arnošt z Lichtenštejna-Kastelkornu a jeho Bílá Voda. Poslouchejte na Velký pátek, krátce po 10. hodině.

Odpoledne po 15. hodině vás pozveme na prohlídku naší staré budovy v dokumentu To byl můj rozhlas, který před deseti lety natočil s bývalou hlasatelkou Janou Zikmundovou-Ovčáčkovou režisér Michal Bureš. Vzpomínat se samozřejmě bude i na další rozhlasové osobnosti 60. let.

Co den, to plk

Po všechny čtyři sváteční dny na vás budou čekat v obvyklém čase o půl třetí odpoledne oblíbené Plky na svátke a v sobotu bude v 14:45 věnován další díl seriálu Hanácké rok největším křesťanským svátkům z pohledu našeho regionu.

Jiří Vrba alias Stréček Křópal

Nedělní dopoledne patří tradičně po 9. hodině pořadu Přímo z místa. A protože jaro je tu, s Alešem Spurným se vydáme na farmu. Tentokrát do Nízkého Jeseníku k Moravskému Berounu. Setkáme se tu s kravami, s těmi, kteří o ně pečují i se samoobslužným dojicím automatem, automatem na vyklízení chlévské mrvy a dalšími zajímavostmi.

Povídaní s novým Olomouckým arcibiskupem

Ve sváteční pondělí vám nabídneme trochu hanácké poezie v nádherném podání Ladislava Lakomého. Desetiminutovku Na jaře je Haná nerozvity pópátko poslouchejte krátce po deváté.

V následující hodině našeho vysílání si už bude Petra Ševců povídat s novým arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským Josefem Nuzíkem o jeho dětství, hledání víry i o nejdůležitějším křesťanském svátku.

olomoucký arcibiskup Josef Nuzík

Odpoledne se můžete ještě jednou zaposlouchat do hanáčtiny po 15. hodině v pořadu Velikonoce stréčka Křópala. A v podvečer po 18. hodině bude hostem Rockle šumperská skupina Trocha klidu, která přijede představit své nové album Splněnej sen.

Kromě toho se po celé svátky můžete těšit na tradiční pořady a rubriky, chybět nebudou ani soutěže a šance získat vstupenky do divadla, na zahájení festivalu Jeden svět nebo šumperský Blues Aperitiv.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.