Vlasta Kočí složila funkci starostky Velké Kraše na Jesenicku, na post rezignovala po více než 12 letech

20. únor 2019

Vlasta Kočí odstoupila z funkce starostky Velké Kraše na Jesenicku. Tvrdí, že k rezignaci ji přinutila kritika ze strany opozičních zastupitelů. A také zdravotní důvody. Místo ve vedení samosprávy obsadil dosavadní místostarosta Zdeněk Zátopek, který je ze stejné nezávislé kandidátky jako Kočí.

Bufet na koupališti, prodejna květin, pošta, větrná elektrárna nebo obecní zahrada, to jsou hospodářské provozy Velké Kraše. Podle opozičních zastupitelů je jich ale příliš mnoho. Vesnice by podle Šárky Zapletalové z ČSSD neměla suplovat podnikatele.

„Z hospodářské činnosti nám nejvíce vadily provozy květinky a zahrádky, kde docházelo k navyšování ztráty, která se za dva roky vyšplhala na téměř tři čtvrtě milionu korun. A dále celkové nakládání s obecním majetkem,“ dodává Šárka Zapletalová.

Peníze na pokrytí ztráty by byly užitečnější úplně jinde, soudí její kolega z kandidátky zastupitel Jiří Čecháček. „Teď jsme dostali další pokutu dvě sta tisíc jenom za to, že se přečerpala voda. Odůvodnění starostky bylo to, že vodovod je v havarijním stavu,“ přibližuje Čecháček.

Obchod s květinami začala Velká Kraš provozovat v sousední Vidnavě před rokem a půl, když ve městě skončila jediná soukromá prodejna. Nezávislá exstarostka Vlasta Kočí byla přesvědčená, že by lidem chyběla. I obecní zahradu vnímala jako příležitost využít pozemky, které ležely ladem. „Říkali jsme si, ať se to trošku zvelebí a využije třeba na pěstování zeleniny pro mateřskou školu. Co se týče auditu hospodaření obce, tak tam nebyly shledány nedostatky. Jsem přesvědčena, že jsem dělala všechno s nejlepším vědomím a svědomím pro lidi,“ vysvětluje exstarostka.

Opozice kritizuje i počet obecních pracovníků, je prý nadbytečný. Velká Kraše zaměstnává aktuálně 12 lidí. „Uděláme si analýzu a pokud se ukáže, že počet pracovníků je vysoký, tak stav snížíme,“ počítá čerstvý nezávislý starosta Zdeněk Zátopek.

Změny nevylučuje starosta ani v hospodářské činnosti obce. O osudu prodejny květin už zastupitelé rozhodli, v dubnu končí. A jak jsem zjistila na místě, zákazníkům bude chybět. I Zdeněk Zátopek je ale přesvědčen, že obec potřebuje peníze jinde. „Dle mého názoru jsou důležitější věci, které musíme řešit a zabezpečit,“ uzavírá Zátopek.

V připravované těžbě křišťálu, ke které získala obec předloni povolení, chce ale pokračovat.

autor: aja
Spustit audio