Z olomoucké univerzity na Pražský hrad se přesunul politolog Tomáš Lebeda. Co všechno se pro něj mění?

31. červenec 2023

Do svého týmu si ho jako odborníka na domácí politiku vybral prezident České republiky Petr Pavel. „Už to není pozice, kdy jako akademik můžu do médií říkat, co chci a kdy chci,“ říká Tomáš Lebeda s tím, že komentovat politické dění v médiích nebude.

„V dnešní době se neobejdeme bez toho, aniž bychom pro politická rozhodnutí měli kvalitní informace založené na dostupných datech a na jejich kvalitní analýze,“ vysvětluje známý olomoucký politolog. Právě v tomto duchu by chtěl koncipovat práci svého budoucího odboru.

Tomáš Lebeda se na Katedře politologie a evropských studií na Univerzitě Palackého specializuje na oblast voleb, volebních systémů a volebního chování. Společně se svými studenty nedávno vydal knihu Evropské lokální volební systémy.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.