Začala oprava silnice mezi Drahanovicemi a Slatinicemi. Stavbě muselo ustoupit přes 20 javorů

18. duben 2018

Silničáři se pustili do opravy spojnice mezi Drahanovicemi a Slatinicemi. Kolem části cesty kvůli opravám vykáceli javorovou alej. Někteří z místních zásah kritizují. Podle silničářů to ale byla nutnost.

„Vykácely veškeré stromy. Teď tam nic není,“ stěžuje si řidič autobusu Václav Vyhlídal. Úsekem mezi Slatinicemi a Drahanovicemi projíždí každý den. Vadí mu, že více než 20 javorů muselo ustoupit opravě silnice. „Ty stromy určitě nezavazely. Problém je ten, že to vykácí a nové stromy už tam nevysadí. Kde je to životní prostředí?“ dodává rozhořčeně.

Kácení kritizuje i František Vojáček z nedalekých Loučan. „Byly na druhé straně příkopy. Nevím, proč jim to zavazelo. Jestli někdo potřeboval dřevo, čert ví. Bylo to u silnice a potřebujeme čerstvý vzduch, ne aby to všechno vykáceli. Pak to vypadá hrozně, když tam jedete,“ říká.

Náhradní výsadba je v plánu

Správa silnic argumentuje tím, že by stavbaři stromy při rekonstrukci silnice poškodili. „Tím, že dochází k takovému zásahu do tělesa silnice a okolních ploch, by ty stromy utrpěly natolik, že by došlo k nevratnému poškození. Proto jsme se snažili tomu předejít tím, že je legálně pokácíme. Máme nařízenou náhradní výsadbu, které se samozřejmě vůbec nebráníme,“ vysvětluje Václav Arnoš ze Správy silnic Olomouckého kraje.

Okraje cesty z Drahanovic do Slatinic se podle něj výrazně propadly. „Hlavně ty okraje jsou takové pokleslé, zvlněné, dva metry z každé strany silnice. Do hloubky jednoho metru se odstraní a provede se tam kompletně nové souvrství vozovky a nová pokládka asfaltových vrstev. Součástí je i vyčištění a obnova příkopu a odvodnění silnice,“ popisuje Arnoš.

Největší dopad má uzavírka zřejmě právě na Drahanovice. O víkendu tam skončila oprava průtahu. Dělníci kolem něj ještě dokončují chodník a autobusové zálivy. Podle starosty Ivo Richtera za STAN navíc u spojnice se Slatinicemi stojí obecní čistírna odpadních vod, ke které se jinudy dostat nedá: „Mám příslib, že kdykoliv budeme potřebovat ať už odvést kaly, navést chemii, nebo odebrat vzorky pro Krajskou hygienickou stanici, naši zaměstnanci se na tu čističku dostanou.“

Rekonstrukce za více než 63 milionů korun má podle plánu skončit nejpozději do poloviny září.

autor: mot
Spustit audio