Změny v jízdních řádech a trasách způsobily zmatek v MHD. Olomoucký kraj pracuje na nápravě

10. leden 2018

Zmatek a dlouhá čekání provází od Nového roku cestování hromadnou dopravou po Olomouckém kraji. Ten změnil jízdní řády, přečísloval autobusy a především upravil řadu tras, na které byli lidé léta zvyklí. Jen týden od zavedení změn proto kvůli stížnostem skončil šéf dopravního koordinátora, který je za úpravy odpovědný.

Pavel Góra přivezl dceru Simonu a čeká s ní, až autobus přijede. „V 7:03 má být tady. Tohle je on, teď zahne do Lutína. Je 7:02, takže za minutu by měl ujet tři kilometry tam a tři kilometry zpátky, nabrat a vysadit lidi. Takže je jasné, že bude mít zpoždění,“ vysvětluje. Autobus nakonec přijíždí s desetiminutovým zpožděním.

V nových jízdních řádech se nevyzná ani paní Mirka: „Lidé jsou zmatení. Stojí na zastávce a čekají, nikde není napsáno, že autobus v tuto hodinu nejede.“

A problém mají také někteří řidiči autobusů. „Předělali čísla spojů, k ničemu. Malé děti neví, kam jedeme. Předělali tady všechny cedule a nikdo neví, kam má co jet. Ani my řidiči to nevíme,“ uvedl řidič, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Na nelogičnost změn upozorňovala už před jejich zavedením řada starostů. V Konici nebo Ptení lidé sepisovali petice, nezávislý starosta Olšan Milan Elfmark se snažil vyjednávat přímo s úředníky. „Já nevím, co víc máme jako starostové dělat. Nikdo o tom s námi nekomunikuje,“ říká Elfmark.

Hejtmanství nakonec odvolalo šéfa Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) Jaroslava Tomíka z funkce, a to jen týden po zavedení změn. Podle náměstka hejtmana Jana Zahradníčka z hnutí ANO se kraj pokusí vyřešit největší problémy: „Snažíme se ten stav řešit tak, aby do konce ledna bylo to nejbolestivější vyřešeno.“

Kraj také vypíše výběrové řízení na nového ředitele KIDSOK.

autor: tas
Spustit audio