10 let židovské mateřské školky, 100. výročí narození Gideona Kleina a seminář izraelských tanců

8. prosinec 2019

Do systému Lauderových škol už 10 let patří také škola mateřská. 100. výročí narození klavíristy Gideona Kleina. Seminář izraelských tanců v Brně.

Na sklonku roku 2009 byla založena mateřská školka v rámci Lauderových škol - vzdělávacího projektu Židovské obce v Praze. Děti se tu během roku v týdenních cyklech setkávají s židovskými svátky, příběhy z Tóry nebo s tématy spojenými se státem Izrael. Ve školce působí i jedna z učitelek, která je rodilou mluvčí a komunikuje s dětmi hebrejsky. Více v příspěvku Daniely Brůhové.

Maiselova synagoga jako prostor pro kulturní pořady

6. prosince uplynulo 100 let od narození českého klavíristy a skladatele klasické i jazzové hudby Gideona Kleina. Jeho slibná umělecká kariéra, která se rozvíjela v meziválečném období, byla přerušena holocaustem. Na jeho počest se tento týden v Maiselově synagoze v Praze konal slavnostní komponovaný večer s koncertem českého kvarteta Fama Quartet a sopranistky Ireny Troupové, jehož součástí bylo i představení knihy Dopis od Gideona za účasti autora Davida Fligga. Natáčela s ním Terezie Jirásková.

 Od tří let až do pětasedmdesáti. Takový byl věkový rozsah tanečníků na dalším ročníku víkendového semináře izraelských tanců v Brně. Sjelo se na něj sto padesát lidí z celé Evropy i z blízkého východu… Reportážní obrázek připravila Martina Pouchlá.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.