12 hodin za volantem a 3 hodiny spánku: o Dakaru se závodnicí Ollie Roučkovou

22. únor 2019
Rozhovor VR a MM

Olga Roučková na čtyřech kolech nejen závodí, ale i bydlí. „Doma mě vidí jen na fotkách na Instagramu. Když se objevím, říkají mi: ‚Ty ještě žiješ?! Ty nejsi jen GIF na Facebooku?‘“ směje se první Češka, která zajela Rallye Dakar.

Ke čtyřkolkám se dostala přes kluka, který přijel na čtyřkolce na jejich první rande. „Přijel pod barák na něčem hnusným a špinavým a já to automaticky nenáviděla. Pak jsem absolvovala pár projížděk a začalo mě to strašně bavit. Dřív jsem jezdila na motorkách, ale měla jsem v terénu problém s balancem. Čtyřkolka mi dala ohromnou volnost, byla to mnohem větší divočina,“ vzpomíná Olga Roučková.

„Dakar je právem nejtěžší závod planety. Protože si tam opravdu sáhnete na dno, ať jste zkušený profík, nebo začátečník,“ popisuje Ollie zkušenost z rallye. Během dvou týdnů závodu je denně kolem dvanácti hodin za volantem. Náročné přesuny střídají závody na různých náročných terénech.

Olga Roučková je česká královna čtyřkolek a členka sportovního klubu Dukla. Mistryně Evropy a mistryně České republiky, která se od loňska účastní i Rallye Dakar. Posledních 15 let se věnuje quad crossu – terénním závodům na čtyřkolkách. Opakovaně se umisťuje na nejvyšších příčkách evropských závodů. Jako první Češka v roce 2018 zvládla dojet Rallye Dakar. Při své první zkušenosti s jedním z nejnáročnějších moto závodů na světě, který jela na čtyřkolce, se jí podařilo dojet jako třetí nejlepší ze všech žen, účastnic. Letos se na Dakar vrátila a dojela celkově dvacátá. Tentokrát v bugině side-by-side (SxS) se spolujezdcem – navigátorem.

Ollie Roučková, první Češka, která zajela Rallye Dakar

Jak daleko je od tebe pomoc? Když tě na Dakaru zavalí čtyřkolka, za jak dlouho ti někdo pomůže?

Dakar dává velký důraz na bezpečnost. My jezdci máme 3 GPSky, který nám hlídají rychlost i přetížení. A jakmile se vám něco stane, hned to vědí, spojí se s vámi rádiem a ve francouzštině si s vámi povídají. Já umím asi tři slova anglicky, takže křičím plynulou češtinou: jsem v pohodě!! Když se jezdec neozve nebo zmáčkne speciální nouzové tlačítko, tak vyšlou vrtulník s doktory a veškerým vybavením. Nikdy nevím, jak daleko je ode mě můj tým, protože ten jede po vlastní ose. Ten mechanik to má ještě těžší než já jako závodník. Já se vyspím tak 3 hodiny denně, ale on nula, musí spát po půlhodinách, když to jde.

Proč je tak málo času na spaní? Jaký je tvůj den na Dakaru?

Ráno vstanu, jdu na snídani, něco do sebe musím nacpat. Nemám vůbec chuť k jídlu, protože jsem totálně vydrncaná z jízdy. Celej den řídíte, máte úplně jiný myšlenky, navíc to jídlo je většinou pěkně hnusný. Ale musíte do sebe prostě něco dostat. Pak je start, jedete třeba 12 hodin. Pak je přesun a jedete do depa. Musíte v tom velikánským pětikilometrovým prostoru najít svůj tým, předat jim techniku, vysvětlit, co se rozbilo a co je potřeba udělat. Pak si musím jít pro road book, na poradu s jezdci, abych věděla, jaký jsou změny, a pak vykreslit road book na další den, to je na dvě hodiny. Koupel a tak už radši vůbec nepočítám.

Ollie Roučková, první Češka, která zajela Rallye Dakar

Co se ti vlastně může na Dakaru stát? Na co jsi připravená?

Stát se ti může úplně cokoliv. Snažíme se předcházet pádům, zraněním a dalším nešťastným událostem. Mám nehořlavé oblečení, protože v podstatě sedím na sto třiceti litrech benzínu. Tak jsem si celej Dakar říkala, hlavně ať nevybouchnu! Protože nehořlavé oblečení je na pár sekund a může se stát, že se z auta za pár sekund nedostanu.

Už se ti něco z těch rizikových scénářů stalo? Jak jsi to zvládla?

Když jsem vloni jela na čtyřkolce, tak jsem se strašně rozbila. Spadla jsem z duny, rozbila jsem snad všechny přístroje, co šly, a hodně jsem se pobouchala. Odrazila jsem si šlachy na rukách, takže jsem celý zbytek Dakaru, 8000 kilometrů trpěla jako zvíře. Letos se naštěstí nic takovýho nestalo. Byla jsem se spolujezdcem, pevně připoutaná ve vnitřní kleci a nic se nestalo.

Jak tvrdé jsou její tréninky a čím si musí při přípravě na závody projít? S jakými předsudky a stereotypy se setkává a jak se s nimi vyrovnává? Jaká je soupeřka a závodnice, čeho se bojí a kdy jí bouchají nervy? Poslechněte si Rozhovor s Ollie Roučkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.