17 let za mřížemi. Vrah z Chudobína si ve středu vyslechl rozsudek Vrchního soudu

4. listopad 2021

Trest sedmnácti let vězení si bude muset odpykat čtyřiadvacetiletý Miroslav Vepřek. Podle středečního verdiktu olomouckého vrchního soudu v dubnu 2019 pobodal a ubil v budově farního úřadu v litovelské místní části Chudobín svého známého. Rozsudek je pravomocný.

V poutech a s eskortou vstupoval Miroslav Vepřek do jednací síně už potřetí. Jeho dřívější odsuzující rozsudky se ale vždy lišily. Senáty jej uznaly vinným z vraždy i zabití. Teď Vrchní soud už definitivně potvrdil, že vraždil, a to zvlášť surovým způsobem. Odmítl přitom všechny návrhy obhajoby na doplnění dokazování.

„Podle nás je rozsudek prvního soudu, co se týče dokazování, dostatečný. Další dokazování by bylo nadbytečné,“ potvrzuje mluvčí soudu Stanislav Cik.

Podle žalobce Jaroslava Kandráče se Vepřek se svou obětí dobře znal. „Oba účastníci byli pod vlivem pervitinu, navíc mezi sebou měli nějaké, byť drobné, nevyrovnané majetkové spory,“ uvádí Kandráč.

Spory vyvrcholily v budově fary, kde Vepřek bydlel. Právě tam svého známého nejdříve nožem pobodal a pak ubil pohrabáčem. „Nade všechnu pochybnost bylo prokázáno, že nemůže jít o privilegovanou skutkovou podstatu o zabití. Byť mohl celý konflikt začít poškozený, následovala rána do jeho hlavy ze strany obžalovaného. Po časové prodlevě byl poškozený bezvládně ležící napadán dál, odtažen na jiné místo a bylo pokračováno v jeho likvidaci opakovanými a velmi intenzivními údery do hlavy železným pohrabáčem, které vedly ke zhmoždění mozku a následné smrti,“ dodává Kandráč.

Podle soudu byl vina obžalovaného jednoznačně prokázaná. A taky to, že při činu byl příčetný. Jeho obhájkyně Martina Vančurová Borková zvažuje, že podá dovolání.

„Musím se poradit s klientem, ale vzhledem k tomu, jak to dopadlo, předpokládám, že mimořádný opravný prostředek pravděpodobně podáme,“ zmiňuje Vančurová Borková.  

Případem by se tak zabýval Nejvyšší soud.

autor: kra
Spustit audio