190 let od vzniku sklárny v Rapotíně by měla připomínat nová expozice v budově jejího ředitelství

3. říjen 2019

Účast na výstavě Expo 58 v Bruselu nebo zakázka za milion dolarů na skleněný lustr do poutního chámu v Mekce v 80. letech. Nejen takto se ve světě proslavila sklárna v Rapotíně na Šumpersku, která vznikla před 190 lety. Sklářské pece jsou ale už 10 let vyhaslé a proslulý podnik už v obci připomíná jen zarůstající areál. To by se už brzy mohlo změnit. Pomalu totiž ožívá budova bývalého ředitelství sklárny.

„Jsem vyučený foukač dutého skla a foukal jsem lustry. Pracoval jsem tu čtyřicet čtyři let. Když se to zavíralo, bylo nás tady sto dvacet osm zaměstnanců, kluci brečeli,“ vzpomíná sklář Milan Kocur a zároveň se rozhlíží po nově zrekonstruované budově, ve které dříve sídlilo ředitelství rapotínské sklárny. Od uzavření podniku v roce 2009 chátrala, teď je nově opravená.

První návštěvníky by mohlo sklářské muzeum přivítat příští rok. Vedení obce se na jeho otevření dohodlo se současným vlastníkem budovy bývalého ředitelství. „Obec Rapotín by chtěla, pokud zastupitelstvo schválí částku kolem jednoho milionu korun, vytvořit sklářskou expozici. Rádi bychom nejpozději v polovině roku 2020 toto sklářské muzeum otevřeli,“ říká starosta Rapotína Bohuslav Hudec z hnutí ANO.

Podle starosty bude nová expozice hlavně poctou místním sklářům. „Expozice by měla být nejen naučná a popisná, ale určitým způsobem interaktivní. Budou zde sklářské výrobky od našich sklářů,“ dodává starosta.

Historii slavného podniku a také jeho smutný konec shrnuje i nová publikace Rapotínská sklárna vydaná právě k příležitosti 190 let od založení závodu.  Autorem je jeho bývalý zaměstnanec František Kašík.

Spustit audio