2 roky války na Ukrajině: V týlu to nejvíc odnáší lidská psychika, vyrůstají nám děti války

22. únor 2024

Válka na Ukrajině trvá už dva roky. Zprávy z fronty přitom nejsou příznivé: Rusové dobyli Avdijivku u Doněcka, o kterou se sváděly tvrdé boje od začátku agrese v roce 2022. Teď zřejmě začala další ruská ofenziva směrem na Západ. A to za situace, kdy je v americkém Kongresu zablokovaná další naléhavě nutná finanční a zbraňová pomoc, takže schází munice i zbraně.

Čtěte také

„Cítím to tak, že Kyjev je už teď víc chráněný protileteckými systémy. To ale neznamená, že nás třeba každé ráno nevzbudí výbuchy,“ říká pro pořad Zaostřeno český sólista baletu v Kyjevě Jan Váňa.  

Svůj pohled na život v týlu přidává i český sládek Daniel Váša, který žije ve městě Žytomir, tedy asi 130 km západně od Kyjeva. „My dospělí se s tím nějak vyrovnáme – i když je to na našem zdraví už znát. Horší je to pro děti. Jsou to opravdu děti války. Už vědí, jaké rakety nad námi létají, vidí zprávy, čtou a vědí, co se děje, ale i o tom nejhorším. Je to hrozné, odráží se to na psychice.“ 

Čtěte také

I lidé v Česku vidí dopady války v podobě nebývalého počtu ukrajinských uprchlíků. Naše státní i nevládní organizace nakonec dokázaly zvládnout naprosto bezprecedentní migrační vlnu, a to bez vážných otřesů. Drtivá většina Ukrajinců a Ukrajinek si už našla práci, většina jejich dětí je ve školách. To neznamená, že by měli v Česku „na růžích ustláno“. 

„Když naše klienty poznáte víc a blíž, člověku přijde, že snad každý druhý má nějaké psychické problémy. A buď už ,na lécích‘ je, nebo by odbornou pomoc psychiatra nebo psychologa potřeboval,“ říká Martin Rozumek z organizace pro pomoc uprchlíkům. 

Ukrajinci se v Česku stali skupinou, která se podle průzkumů stala nejčastějším terčem verbálních i fyzických útoků. 

Čtěte také

„Souvisí to s napětím ve společnosti, které stále stoupá. Bohužel se naši klienti s nějakou formou nenávistných projevů setkávají celkem běžně,” dodává Marta Faltová, ředitelka Sdružení pro migraci a integraci. 

V pořadu Zaostřeno Víta Pohanky si můžete poslechnout čtyři osobní svědectví o dvouletém životě v době války na Ukrajině, a to jak ze zkoušené země, tak i od nás.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související