28. srpna - Kadaň - Císařský den

5. srpen 2004

Tentokrát se náš tým rozdělil na dvě části. Příznivci historie jeli na Císařský den do Kadaně na oslavy příjezdu Karla IV. a milovníci motorů do Sráže pod Ralskem na Offroad Jamboree. Meteorologové slibovali deštivé počasí zejména na severozápad Čech. Čili bylo jasné, že v Kadani budeme potřebovat deštníky. Naštěstí se se tak nestalo a dokonce chvílemi svítilo slunce. Císařský den byl skvěle připraven, je s podivem, že nikde jste nenarazili na "asijské" stánky. Celé náměstí bylo v "historickém ladění", stejně tak jeho okolí, všechny stany a prodejní místa na trhu. A tentokrát i náš prezentační stan. Nádherný byl průvod v čele s Otcem vlasti. Některý z dvaceti koní občas lehce vypověděl poslušnost, ale to bylo spíše zpestření. U našeho stanu bylo opět živo. Zastavili se u nás také starosta Kadaně i hejtman ústeckého kraje a vypadalo to, že i jejich zájem o vysílání byl opravdový. Možná jsem jim mohl nabídnout, aby změřili své síly v soutěži s posluchači, kteří byli právě v tu chvíli u nás. Škoda. Tak příště. A abych nezapomněl, tentokrát se o fotografie postaral technik Josef Šmejkal.Pavel Kudrna

Původní pozvánka:
Nejvýznamnější kulturní akcí Kadaně je Císařský den, kterým si připomíná slavný příjezd císaře Karla IV. z roku 1367 a 1374 do Kadaně. Historickou část města ovládnou dobová řemesla, kejklíři, trhovci, stylová hudba a pouliční divadlo. Středověké taverny a šenky se postarají o všechny poutníky. Na příjezd císaře Karla IV. a jeho honosného doprovodu naváže královské slyšení, rytířská klání, dvorské tance i exekuce... Oslavy Karla IV. zakončí velkolepý noční program s ohňostrojem.
Podrobnosti o akci zde.
Královské město Kadaň má bohatou historii. První osídlení se datuje do 4. Století před Kristem. Z iniciativy českého krále - Václava I. nebo Přemysla Otakara II. - byla Kadaň před rokem 1261 povýšena na svobodné královské město.

K jeho největšímu rozkvětu došlo za vlády Karla IV., který městu udělil královská privilegia - právo konání výročního trhu na den Povýšení sv. Kříže a tzv. šosovní právo, tedy určitou majetkovou a správní nadřízenost nad okolními vesnicemi.

Logo
autor: pku
Spustit audio