3D perníčky Denisy Šťastné přinášejí radost i štěstí obdarovaným. Dobré rady od zkušené perníkářky

5. prosinec 2022

Denisa Šťastná nejenže umí upéct klasické vánoční perníčky, ale navíc z perníku vytváří krásná umělecká díla. V naší radioporadně dnes hovoří na téma: tvoření z perníku, jak na adventní perníkový věnec, rady a tipy.

Pojďme říct na úvod, když děláte z perníku různé stavbičky, je zapotřebí tomu těsto nějak uzpůsobit?
Nemusí. Pouze je lepší dát do těsta méně medu, aby nebylo potom hodně vláčné. Ale ať dělám malé perníčky takzvaně na zobání, nebo chaloupky či jakékoliv 3D perníčky, tak si připravuji stejné těsto, protože mi to takto vyhovuje. Jen je potom v troubě buď delší nebo kratší dobu. Podle toho, aby to bylo měkčí.

Perníčky potírám hned po upečení celým rozšlehaným vajíčkem. Krásně se lesknou. Když zchladnou, už to potírání není ono.
Denisa Šťastná, perníkářka

Nebo když tvořím chaloupky, tak, aby se perník nezlomil, tak to nechám v troubě o chvilinku déle.

Můžeme prozradit váš recept na těsto?
Určitě. Je to 800 g mouky, 300 g cukru, 100 g másla a 8 polévkových lžic medu. U medu je dobré, aby byl rozehřátý, ale ne úplně čerstvě tekutý. Dále 4 vejce, polévková lžíce perníkového koření, kakao a jedlá soda. Jedlá soda způsobí, že perníčky lehce naběhnou.

Čtěte také

Slyšela jsem, že je dobré, aby byly perníčky vláčnější, přidat i švestková povidla.
Švestková povidla jsem přímo do těsta nezkoušela. Zkusila jsem dělat plněné perníčky, že jsem těsto vyválela na menší tloušťku, dala jsem na ně švestková povidla, a navrch zase těsto. Musím říct, že to bylo dobré.

Když uděláte těsto, jak dlouho by pak mělo čekat v ledničce na zpracování?
Říká se, že čím déle, tím lépe. Stalo se mi třeba, když jsem nestíhala, tak mi těsto zůstalo v ledničce i delší dobu, ale potom, protože do něj dávám kakao, tak je vidět, jak kakao jakoby sedne dolů. Tím pádem pak je těsto takové flekaté a musí se víc propracovávat. Není to potom to, co by mělo. Dávám ho do ledničky v potravinářské fólii a ještě v sáčku.

Jakou zvolit tloušťku vyváleného těsta? Záleží to na tom, co budete z těsta dělat?
Perníčky nedělám úplně tlusté, snažím se, aby těsto mělo zhruba půl centimetru. I na chaloupku stačí ten půl centimetr tloušťky. Ale samozřejmě potom na korpus, na spodek chaloupky, dělám těsto silnější, aby tu tíhu udrželo.

Čtěte také

Čím perníčky potom natřít, a v jakou chvíli, aby byly krásně lesklé?
Potírám je hned po pečení. Kdysi jsem potírala perníčky i před pečením, ale osvědčilo se mi, že stačí opravdu až potom. Používám celé rozšlehané vajíčko. Někdo přidává i trošku mléka, což já ale nedávám. Někdo používá jen žloutek nebo naopak pouze bílek, ale podle mne je to úplně jedno, protože to vše vypadá krásně a leskne se. A potírám je hned po upečení, protože když perníčky zchlanou, tak už to není ono.

Jakou používáte mašlovačku? Klasickou z peří nebo silikonovou?
Zkoušela jsem oboje. Ta silikonová mi úplně nevyhovuje, protože potom jsou na perníčku vidět tahy mašlovačkou. Takže jsem se vrátila ke klasické mašlovačce z peří.

Čtěte také

Když máme perníčky upečené, jak je potom skladovat, aby stihly chytnout vláčnou konzistenci?
Ukládám je buď do plechových nebo plastových dóz. Dávám tam ještě alobal, aby to zatáhlo vlhkost a aby perníčky opravdu změkly. A když je potřebujeme během krátké chvíle nazdobit a odevzdat třeba na zakázku, tak přidávám kousek rozkrojeného jablíčka. Položím ho k těm perníčkům a ony si natáhnou vlhkost a svěžest, jsou krásně měkké.

Jak přesně péct, je asi ošemetné radit, protože každý má jinou troubu. Ale obecně, na jakou teplotu vy pečete?
Peču na 170 stupňů a podle velikosti takových 5 až 7 minut. Ale opravdu každá várka plechu je trošku jiná.

Jakou si připravit polevu? A jaké fígle používat při zdobení? Celou perníkovou radioporadnu s Denisou Šťastnou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související