5 kroků pro plnění dokonalých kynutých buchet podle cukráře Josefa Maršálka

Dnes se zaměříme na správný postup plnění kynutých buchet a jejich správné dokynutí. To je totiž ten nejzrádnější proces, který rozhodne o krásně nadýchaných buchtách. Na co si dát pozor?

1. Dostatečně vykynuté těsto

Hlavní je nechat správně nakynout těsto, nesmí být tuhé, spíš polotuhé. Nesmí se lepit na prsty, a když do něj zaboříme ruku, vidíme, jak pracuje.

2. Práce prsty

Takové těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a pomocí prstů ho vytáhneme do obdélníku. Kdybychom pracovali válečkem, zbytečně bychom těsto srazili.

3. Správná velikost buchet

Vytažené těsto na vále rozkrájíme na stejně velké čtverce. Na jednu buchtu stačí 50–60 g těsta. Z půl kila mouky tak vytvoříme 20–25 buchet. Doprostřed každého čtverce dáme nádivku.

4. Zabalení buchty

Růžky každého čtverce těsta vytáhneme a pak teprve přehneme přes náplň. Buchtu dobře zauzlíkujeme, a nakonec zakoulíme lehce v dlaních. Uzlíkem vkládáme uzlíkem do pekáče.

5. Dokynutí buchet

Buchty mezi sebou potíráme sádlem nebo máslem a necháme kynout, nejlépe přikryté. Buchty před tím, než jdou do trouby, musí mít dvojnásobný objem.

Pak už buchty pečeme. V horkovzdušné troubě asi 25–30 minut při 165–176 °C. Buchty před vytažením musí tzv. „pérovat“. Zjistíme to tak, že jednu lehce zmáčkneme prstem. Když vystřelí a není v ní dolík, je hotová. 

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.