50 let starý recept na fašankové koblihy od Ludmily Dorňákové
Kupované koblihy jsou dobré, ale domácí ještě mnohem lepší. Vyzkoušejte si tento tradiční recept z Brumova-Bylnice.
Suroviny:
500 g hrubé mouky
500 g strouhaných uvařených brambor
2 vejce
250 ml mléka
1 kostka droždí
3 malé lžičky cukru
špetka soli
olej na smažení
Postup:
1. Do velké mísy vsypte hrubou mouku a do ní důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Pak přidejte cukr, zalijte trochou mléka a vše smíchjte dohromady.
2. Do připraveného kvásku přidejte nastrouhané brambory, 2 vejce, sůl a zalijte zbytkem mléka. Vše smíchejte a vypracujte těsto.
3. Nechejte 1 hodinu kynout.
4. Na pomoučeném válu vytvarujte z těsta malé bochánky, které potom necháte opět nakynout.
5. Bochánky dejte do rozpáleného oleje a smažte s přikrytou poklicí dozlatova. Potom je obraťte a už s odkrytou poklicí je dosmažte.
6. Hotové koblihy nechte dobře okapat. Na závěr je pocukrujte mletým cukrem s vanilkou a navrchu dozdobte jahodovou marmeládou a šlehačkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.