95letá uruguayská básnířka Ida Vitale obdrží nejprestižnější cenu pro španělsky psanou literaturu

16. prosinec 2018

Cervantesova cena za rok 2018 se bude předávat až 23. dubna příštího roku, vítězku už ale známe. Je jí uruguayská básnířka Ida Vitale, která letos oslavila 95. narozeniny.

Knižního překladu básní Idy Vitale do češtiny jsme se zatím nedočkali. Jedna ze zásadních postav jihoamerické poezie tak u nás zůstává známa pouze úzkému okruhu hispanistů. Porota, která udílí nejprestižnější literární cenu v oblasti španělsko-jazyčné literatury, jí ocenila za její nepopiratelný vliv na poezii mladších kolegů a pro její jedinečný styl.

Poezie spojující symbolismus s avantgardou

Ida Vitale vydala první básnickou sbírku roku 1949 v Montevideu. Časopisecky však publikovala už před 2. světovou válkou. Patří ke skupině uruguayských literátů označovaných jako Generación del 45. Dnes je už poslední žijící členkou této skupiny, kam patřil například Mario Benedetti, či Juan Carlos Onetti. Život Idy Vitale výrazně poznamenala emigrace. Z Uruguaye odešla poté, co vojenská junta převzala moc v roce 1973. Nejprve odešla do Mexico City. Nyní žije v Austinu v Texasu.

Její poezie vychází z tradice latinskoamerické avantgardy, kterou mísí se symbolismem. Za jednu z nejsilnějších inspirací považuje sama autorka osobní setkání s Juanem Ramónem Jiménezem – španělským básníkem a držitelem Nobelovy ceny za literaturu. Právě v posledních deseti letech začala Ida Vitale sbírat literární ceny, které španělsko-jazyčná literatura nabízí (2009 – Premio Ocravio Paz; 2014 – Premio Alfonso Reyes; 2016 - Premio Internacional de Poesía Federico García Lorca). To vše jen dokazuje, že pro prostředí španělsko-jazyčné literatury je Cervatesova cena nejvyšší metou, ke které se autor propracovává celý život. Ida Vitale je teprve pátou ženou, které byla Cervantesova cena udělena. 

Poslechněte si celé ArtCafé, kde Alice Horáčková představila svou novou knihu Neotevřené dopisy a kam Pavel Klusák vybral hudbu z nového alba Marianne Faithfull.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Související