Aby pečivo dlouho vydrželo, potřebuje správně uskladnit. Zapomeňte na pytlíky i lednici

Pečivo tvoří základ našeho jídelníčku. Bohužel rychle stárne a jeho skladování rozhoduje o tom, jak dlouho si na něm budeme pochutnávat. Nejohroženější je vše z bílé pšeničné mouky, naopak chleba a pečivo z mouky žitné nebo celozrnné vydrží déle. A jak tedy pečivo správně skladovat?

Ideální není ani igelitový pytlík, ani lednice. Obojí napomáhá tomu, aby se na pečivu tvořila plíseň. Ale vzpomeňte si na naše babičky, ty věděly, jak na to. Chleba vždycky zabalily do čistého plátýnka a uložily do tmavé spíže. Pokud nemáte spíž, použijte chlebovku, nejlépe dřevěnou a prodyšnou. A pokud vám chleba přece jen ztvrdne, stačí ho položit na plech pokapaný vodou a krátce rozpéct. 

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.