Afrikanistka z olomoucké Univerzity Palackého mapuje příběh zapomenutých namibijských dětí v Česku

30. červen 2019

Žijí v Namibii, jejich děti se jmenují například Zlatovláska nebo Růženka a umí velmi dobře česky. Řeč je o 56 namibijských válečných dětech, které v 80. letech přijalo tehdejší socialistické Československo. Po změně režimu se ale musely vrátit do země, kterou neznaly a ve které nechtěly žít. Jedinečné příběhy dnešních čtyřicátníků mapuje v dokumentu afrikanistka Kateřina Mildnerová z olomoucké univerzity. A my jsme byli u první střihačské práce ve studiu.

Dnes čtyřicetiletá Saima zpívá svou oblíbenou českou písničku. Za střihačským pultem mi kousek dokumentu pouští Martin Müller z audiovizuálního oddělení olomoucké univerzity. „Pro mě bylo jako zjevení, že oni si dodneška pamatují české písně,“ dodává Müller.

„Dokonce dávají i jména svým dětem podle pohádkových bytostí. Mají třeba Růženku, Zlatovlásku, Popelku a takhle se ty jejich děti v Namibii jmenují,“ doplňuje autorka několikaletého výzkumu Kateřina Mildnerová.

Návrat do Namibie po roce 1990 byl pro ně šok. Tehdy už byli teenageři. Pro místní byli cizí, sami se cítili být Čechy. „V podstatě se z nich stávali Češi, říkali si černí Češi. Ty děti velmi přilnuly k vychovatelům a adoptivním rodinám. Namibie získala nezávislost a po převratu u nás bylo rozhodnuto, že děti budou repatriovány do Namibie, kde se měli setkat se svými rodiči, což je trošku ošemetné, protože tady byly děti prezentovány jako sirotci a ukázalo se, že to byly děti V.I.P., tedy děti generálů a důstojníků, které byly ukryty v Československu. Po návratu do Namibie se dnešní čtyřicátníci nedokázali začlenit, neuměli jazyk a nedokázali navázat na tamní zvyklosti,“ dodává autorka.

Kateřina Mildnerová v Namibii zmapovala osudy 38 dnešních čtyřicátníků, kteří se stále cítí být Čechy, česky mluví a používají svá česká jména. Případný návrat je ale těžký. Někteří si to vyzkoušeli na konci devadesátých let, když tu chtěli dostudovat. Kateřina Mildnerová připravuje i knihu. „Mám mnoho dobových fotografií, jak jsou tady třeba na běžkách,“ říká Mildnerová.

Dokument o namibijských dětech a jednom zapomenutém socialistickém experimentu uvede Česká televize jako koproducent příští rok.

autor: bam
Spustit audio