Akce Bílý kámen tradičně otevírá brány návštěvníkům vojenského prostoru Libavá

1. květen 2019

Bez obav z pokuty se dnes můžou vypravit milovníci pěší i cykloturistiky do vojenského prostoru Libavá. Ve výcvikovém prostory se koná tradiční akce Bílý kámen, které se každý rok 1. května účastní několik tisíc zájemců.  Letos má nového hlavního pořadatele - spolek Haná Velká Bystřice. Část výtěžku chce věnovat na obnovu tamních památek.

Hlavní pořadatel akce Milan Heřman přitlouká informační tabule u cesty do vjezdu do prostoru. „Jsou vylepšené, na žádost účastníků byly zvětšeny, takže mají dvojnásobnou velikost oproti minulým ročníkům,“ popisuje Heřman.

Na návštěvníky jsou už přichystaní i ve Městě Libavá. Předseda okrašlovacího spolku Lubavia Jindřich Machala je bude provádět kostelem Povýšení svatého kříže. Dosud veškeré náklady na údržbu památek hradil spolek Lubavia a jeho členové. S pořadateli Bílého kamene se ale letos poprvé dohodli na spolupráci. Každý rok obdrží čtvrtinu z celkového výtěžku akce. „Je to významná pomoc. Chceme ve Staré Vodě, u kostela v Libavé a u hřbitova instalovat tabule v jednotném stylu, aby bylo hned jasné, že to patří k tomu,“ říká Machala.

Také letos pořadatelé pro méně zdatné turisty vypravují z Olomouce a Velké Bystřice do prostoru autobusy. Upozorňují ale, že všechna místa jsou už vyprodaná. Zájemci se tak na Libavou můžou dostat jen pěšky nebo na kole.

autor: kra
Spustit audio