Akciová firma umožní obcím společné řešení nakládání s odpady. Menší obce ale se záměrem nesouhlasí

27. únor 2018

Hejtmanství plánuje založit akciovou firmu, díky které by obce v regionu řešily problém s odpady společně. S tím ale vedení některých obcí nesouhlasí. Nakládání s komunálním odpadem měl totiž původně řešit spolek Odpady Olomouckého kraje, kde má každý člen stejný hlas. V akciové společnosti budou ale menší obce mít i menší rozhodovací právo.

„Počet akcií se rovná počtu obyvatel. Když vezmeme Přerov, Prostějov, Olomouc, v tu chvíli může celá akciová společnost být ovlivňována dohodou těchto tří,“ obává se šumperský zastupitel Jiří Vozda z hnutí ANO. Podle něj v návrhu stále ještě chybí dostatek informací ohledně fungování plánované firmy.

„Ta reakce je celkem pochopitelná. K přehlasování může samozřejmě nějakým způsobem dojít. Ovšem cíl je společný – jak co nejlépe zlikvidovat komunální odpad,“ myslí si hejtmanův náměstek Milan Klimeš z hnutí ANO. Návrh na vznik akciové firmy měli projednat krajští zastupitelé, ale kvůli různým úpravám ho rada už podruhé z jednání stáhla.

Méně obyvatel, menší slovo

Nejasnosti ohledně dalšího fungování spolku a zamýšlené akciové firmy odradily od členství například obec Srbce na Prostějovsku, jak potvrzuje nezávislá starostka Jana Přecechtělová: „Neviděli jsme to jako efektivní pro naši obec. Pro nás jsou vždycky na prvním místě peníze.“

Jestli obce vstoupí do připravované firmy, nebo dokonce úplně odejdou ze spolku, o tom budou rozhodovat zastupitelé. Například v Šumperku nevylučují ani tuto krajní variantu. „Já v tom nevidím žádnou katastrofu, protože když tam jakákoliv obec nebude, a že jich tam z kraje ještě pořád spousta není, bude si muset sama hledat, jak naložit s odpadem,“ dodává Jiří Vozda.

Problém s nakládáním odpadů musí obce vyřešit nejpozději do roku 2024, kdy začne platit zákaz skládkování.

autor: sol
Spustit audio