Aktivita klíšťat se v posledních dnech výrazně zvýšila

9. květen 2020

V Česku platí vysoké riziko napadení klíštětem. Přestože kvůli suchu není jejich aktivita na maximu, lidé by podle lékařů měli být opatrní. Lidem doporučují taky očkování proti klíšťové encefalitidě.

„Sucho samozřejmě klíšťatům vadí, ona potřebují poměrně vysokou vlhkost, aby přežila číhání v přírodě,“ vysvětluje Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice v Olomouci. Aktivita klíšťat tak aktuálně nedosahuje maximálního stupně, jako to bývá v tuto dobu obvyklé. Riziko napadení je ale přesto vysoké, a to nejen v přírodě.

„Ve městě jsou klíšťata samozřejmě také v parcích a odpočinkových zónách, zejména tam, kde se vyskytují ježci, je zvýšený výskyt boreliózy. Takže i když člověk pracuje na zahrádce, je dobré se večer prohlédnout,“ dodává Mazánek.

To, že klíšťata číhají opravdu všude, už letos na vlastní kůži poznala třeba i paní Hana.

„Já jsem zjistila, že mám klíště minulý týden, synovi jsem našla ve vláskách ještě naštěstí nepřisáté. Určitě se budeme rozhodovat na očkování,“ popisuje paní Hana.

Právě očkování proti encefalitidě důrazně doporučuje například lékař Oldřich Masný, a to klidně ještě i teď. „Pokud někdo s očkováním lehce zaspal, tak i teď má smysl se naočkovat,“ říká lékař.

Jen v loňském roce hygienici v Olomouckém kraji zaznamenali zhruba sedm desítek případů encefalitidy. Nejvíce zasaženým regionem je už tradičně Šumpersko.

Spustit audio