Akvitánie - srdce Francie!

26. březen 2015

Francie je nejen plná lahodných chutí, ale i teplého písku. Zvláště v Akvitánii. Dokonce se tu nachází nejvyšší písečná duna Evropy.

S Markem Dostálem se vydáme právě do Akvitánie. Oblast se prostírá od údolí Loiry až k Pyrenejím.

Jihozápad Francie (Sud-Ouest), region Akvitánie, se rozlohou rovná asi polovině naší republiky. Ve znaku má lva. Je to kraj vinné révy, lesů, jezer, řek i písčitých pláží na pobřeží Atlantiku.

Přes 200 km dlouhé pobřeží vede až ke španělským hranicím. U Arcachonského zálivu je asi 110 m vysoká, 500 m široká a 2,5 km dlouhá Pilátova Duna (la Dune de Pilat, popřípadě Pylská duna). Ta si každým rokem ukusuje z vnitrozemí kus území.

„Ve městě Biscarrosse jsou vhodné podmínky k surfování, pořádají se tady kursy a najdete tu půjčovny,“ říká Marek Dostál. Ten se sem, na jihozápad Francie, rád vrací i s rodinou. Mají tu své přátele. I díky nim poznávají zajímavá místa a místní život.

V Arcachonském zálivu se chovají ústřice. Chovná místa jsou označena tyčemi. Ty jsou nutné při přílivu a slouží jako varování pro lodě. Na poloostrově Cap Feret je maják. Může se na něj vystoupit a rozhlédnout. Kromě oceánu tu jsou chladivé řeky a jezera s písčitým dnem.

Marek Dostál, cestovatel, nás zavede do regionu Akvitánie, departementu Gironde. Právě z tohoto regionu pocházeli girondisté, stoupenci demokracie a lidských práv. Dnes je tady cíl příjemných rodinných dovolených.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.