Alena Mornštajnová: Dívka z města mezi zelenými kopci

16. květen 2020

Jaro roku 1911 je suché, a tak řeka za mými zády teče nehlučně a líně se plazí k dalšímu jezu. Tak zní jedna z prvních vět povídky známé valašsko-meziříčské prozaičky Aleny Mornštajnové Dívka z města mezi zelenými kopci. Z podtitulu se dovídáme, že jde o příběh jednoho známého obrazu.

Alena Mornštajnová je známá tím, že se ráda nechává inspirovat skutečnými příběhy, vyprávěním, které zachytí ve vlaku, stránkou kroniky, vzpomínkou nebo třeba obrazem, který ji z nějakého důvodu zasáhl více než jiné. Před kterým tiše stála a v duchu spřádala jeho historii.

Dívka z města mezi zelenými kopci je povídka s neobvyklým příběhem, která se možná odehrál přesně tak, jak je napsán. A možná ne, kdo ví. Rozhlasová adaptace povídky vznikla ve ztížených dobách života omezeného koronavirovou epidemií zejména díky vstřícnosti Moravského divadla Olomouc.

Účinkuje: Natálie Tichánková
Připravila: Eva Lenartová
Napsala: Alena Morštajnová
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 16. 5. 2020
Natočeno: 2020
autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Související

  • Setkání s literaturou za časů koronaviru

    Bilá laň, Kinžal, Dívka z města mezi zelenými kopci, Čisté radosti, Asklépios jsou názvy pěti povídek českých autorů, jejichž rozhlasové adaptace vznikaly ve zvláštní době.