Alexandr Ivanovič Kuprin: Loli. Romantizující povídka z cirkusového prostředí

Kadet, spisovatel, žurnalista, překladatel, pilot, herec i cirkusový podnikatel, tím vším byl Alexandr Ivanovič Kuprin. Romantizující povídka Loli patří mezi Kuprinovy krátké povídky a odehrává se v cirkusovém prostředí. Narodil se v roce 1870, na vesnicí v Penzenské oblasti v Povolží. Jeho otec, nižší vládní úředník, zemřel na choleru a matka, zchudlá tatarská princezna, se se čtyřletým synem přestěhovala do Moskvy.

Čtou: Jan Filip, Miroslav Rataj
Připravil: Zdeněk Milt
Překlad: Zdeňka Psůtková
Zvukový mistr: Hana Plecháčková
Režie: Věra Pražáková
Natočeno: 1997

Ještě jako student vojenské školy Kuprin zveřejnil svou první povídku a kvůli ní skončí v posádkovém vězení. Přesto se na přání matky připravuje na vstup do Akademie generálního štábu, urážka policisty však jeho vojenskou kariéru znemožní. Kuprin se rozhodne armádu opustit, odchází do Kyjeva a věnuje se psaní a cestování. Zvlášť důležitý je pro Kuprina rok 1900, kdy se na Jaltě setkává s Maximem Gorkým a Antonem Pavlovičem Čechovem.

Román Souboj mistrně zachycuje prostředí zapadlých haličských městeček, bezútěšnou pustotu ruské provincie a bezvýchodnost důstojnického života. Skandální dvojdílný román Jáma vypráví o každodenním životě oděských prostitutek. Lyrická próza Sulamit z roku 1908 je mistrnou parafrázi biblické Písně písní. Kuprin píše a je velmi oceňován nejen Tolstým, ale i svými vrstevníky - Čechovem, Gorkým, Andrejevem a Buninem.

Říjnovou revoluci Kuprin nepřijal a přes Finsko odchází do Paříže, kde žije až do roku 1937. Emigraci však nese velice těžce, a těžce taky tvoří. Stýská se mu, propadá depresím a alkoholismu, žije v chudobě.

"Má touha po domově nepomíjí, neotupuje se, naopak útočí na mne stále častěji a je stále hlubší."

V roce 1937 onemocní rakovinou a vrací se do Sovětského svazu, kde je navzdory stalinským represím přijat vlídně a dostává se mu péče ve státním sanatoriu. O rok později Alexandr Ivanovič Kuprin umírá, jeho hrob najdeme na Volkovském hřbitově v Petrohradu.

autor: ele
Spustit audio