Alternativu bydlení pro aktivní seniory nabídne tzv. Senzion

16. červen 2015

Novou variantou nájemního bydlení pro seniory, která je v naší zemi vzácná, je Senzion, který se zanedlouho otevře ve Velkých Losinách. Nabídne novou alternativu bydlení lidem, kteří chtějí být aktivní a chtějí prožít „neklidné stáří“.

S přibývajícím věkem řeší spousta seniorů, jaký typ bydlení zvolit. Zda vyměnit velký byt, ve kterém žili téměř celý život, za menší. Zvažují, zda se přestěhovat za svými dětmi do jiného města.

Přemýšlejí o tom, zda si zavčasu požádat o pobyt v domově důchodců, anebo si naopak svůj věk nepřipouštějí a chtějí moderní bydlení, které jim přinese co největší soukromí, ale zároveň lehkou dostupnost sociálních nebo zdravotnických služeb.

„O Senzionu jsme s mým spolupracovníkem začali přemýšlet už někdy v roce 2006. Chtěli jsme dělat něco víc než běžnou charitativní nebo sponzorskou činnost. V té době nás napadla myšlenka, protože se s tím setkává hodně lidí, jak pomoci seniorům – našim rodičům najít alternativu ke službám sociálním a zdravotnickým, které existují,“ říká Pavel Holubář, zakladatel Senzionu.

Myšlenka Senzionu vychází z principů zahraničních modelů, kde se sami senioři ještě v aktivním věku zajímají o svůj osud ve stáří. Bydlení a služby v těchto zařízeních si mohou dlouhodobě dovolit buď díky vlastním úsporám, financím získaných z prodeje vlastní nemovitosti či podpoře svých dětí.

Název Senzion je zkratka senzačního penzionu pro seniory, který poskytne bezpečný a komfortní domov lidem, kteří chtějí prožít aktivní stáří v atraktivním prostředí a být v kontaktu se svými vrstevníky. Nejedná se o zdravotnické zařízení. Jeho zakladatel Pavel Holubář představoval nové možnosti bydlení pro seniory v Dobré radě spolu s ředitelkou Domova důchodců v Šumperku Annou Podhrázskou.

autor: pis
Spustit audio