Americká zpěvačka Joan Osborne bude hvězdou prvního dne festivalu Blues Alive v Šumperku

15. listopad 2018

V Šumperku dnes začíná 23. ročník prestižního mezinárodního festivalu Blues Alive. Potrvá do soboty a patřit bude hlavně americkým hvězdám. Zájem o vstupenky je tak velký, že pořadatelé s předstihem hlásí beznadějně vyprodáno.

Skladba One of Us zpěvačky Joan Osbornové patří k největším hitům 90. let. Dnes večer možná zazní i v Šumperku. Jak říká dramaturg festivalu Blues Alive Ondřej Bezr, americká umělkyně vystoupí v České republice vůbec poprvé. „Joan Osborne přijede se speciálním projektem, který vychází z jejího posledního alba, a to jsou její verze (některé velmi zajímavé a velmi neobvyklé) písniček Boba Dylana. Ale jak jsem se díval na setlisty všech koncertů z poslední doby, tak nikdy One of Us nechybí,“ říká Bezr.

Dnešní večer uzavře další americká hvězda, kytaristka srbského původu Anna Popovič. Zajímavá bluesová jména ale slibují i další dny festivalu. „My jsme vůbec nedoufali, že se nám podaří dostat do Šumperka z delty Mississippi takové ty ortodoxní bluesmany, kteří nikam nejezdí a hrají si tam to dřevní blues sami pro sebe. Dali dohromady sestavu Mississippi Blues Project a hlavní hvězdou asi bude Robert Kimbrough,“ uvedl ředitel festivalu Vladimír Rybička.

Podle pořadatelů se na letošním ročníku Blues Alive sejde historicky největší počet hudebníků, kteří dostali prestižní cenu Grammy nebo na ni byli nominováni. Jak říká Vladimír Rybička, festival zkrátka vyrostl do největší akce svého druhu v Česku. „Šumperk už je bluesem natolik poznamenaný, že se nám některý rok stalo, že jsme neměli dostatek ubytování pro naše účinkující. V 30tisícovém městě mít festival dnes už takových rozměrů, na který přijíždějí ty největší světové bluesové hvězdy, je opravdu zázrak,“ dodává Rybička.

Za malý zázrak pořadatelé považují i fakt, že vstupenky na letošní ročník Blues Alive byly beznadějně vyprodané už několik měsíců před jeho začátkem.

Spustit audio