Amfiteátr až pro 1000 lidí. Chvaletice chtějí zpět koncerty pod širým nebem

12. prosinec 2018

Dřív hostil folkové i popové kapely a zvládl až tisíc diváků najednou. Teď je bývalý přírodní amfiteátr ve Chvaleticích na Pardubicku pustý a prázdný. Město teď ale přichází s vizí jeho obnovy a plánuje stavbu nového kulturního areálu.

„Byla velká škoda, že se to tady prodalo, protože kultura se odehrává jen v kulturním domě a myslím si, že v létě by bylo lepší, kdyby to bylo venku,“ myslí si důchodce a bývalý zastupitel Václav Vozáb a nostalgicky vzpomíná na dobu největší slávy přírodního amfiteátru. Odehrávaly se v něm zábavní estrády, letní kina, dětské dny a hlavně folkové festivaly, nejvyhlášenější byl chvaletický Širák.

Areál získala do svého majetku radnice po revoluci, v roce 1992 od firmy Energostroj Chvaletice, podle současné nezávislé starostky Zdeňky Markové byl už tehdy amfiteátr v havarijním stavu a město na obnovu nemělo peníze.

Bývalý amfiteátr ve Chvaleticích pamatuje letní kino i hudební festivaly

„Tam hrozilo riziko úrazu, tak stavební úřad zakázal do těchto prostor vstup,“ dodává starostka.

Promítačky i amfiteátr v chrudimském letním kině zůstanou

Letní kino v Chrudimi

Letitý spor o chrudimské letní kino ukončil kompromis. Původní plán radnice počítal s razantní přestavbou areálu - včetně zbourání promítací plochy, kabin nebo celého původního hlediště.

V roce 2007 se město rozsáhlého pozemku zbavilo, koupil ho jediný zájemce. Teď je areál oplocený, uvnitř zůstalo pár starých sloupů veřejného osvětlení, brána je zavřená. Radnice plánuje, že to změní, chce vybudovat nový přírodní amfiteátr a hledá pro něj nové místo. 

„Máme představu vybudování krytého pódia se zázemím pro šatnu umělců a skladovým prostorem, sociální zařízení a samozřejmě osvětlení celého prostoru a chtěli bychom, aby byl areál oplocený. Kapacitu uvažujeme 500 až 1000 návštěvníků,“ řekla starostka.

Prostředky zatím město nemá, podle Markové si počká na vhodný dotační program. Někteří místní ale považují záměr za mrhání penězi, třeba jako paní Milena: „Tady je kulturní dům, kterej je nevyužitej, v kinech se nepromítá, kultury minimálně, takže nevím, proč by se zas mělo něco novýho pořizovat za nákladný ceny.“

Kdy nový amfiteátr vznikne, zatím není jasné, projekt je na úplném začátku.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související