Amolety

Rady a tipy českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Přesně to jsou dnešní apetýtové recepty. Dozvíte se, jak na kvalitní kynuté těsto.

Josef Maršálek ve svém povídání o kynutém těstě zmínil na Moravě tak oblíbené amolety. Možná je znáte i pod slovem omelety – obojí je správně a pochází z francouzského omelette. Pojďme si tedy říct, co budete na amolety z řídkého kynutého těsta potřebovat.

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • špetku soli
  • kvásek
  • 1 lžičku cukru
  • vlažné mléko
  • 1 vejce

Postup:

  1. V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka.
  2. Jakmile kvásek vzejde, přidáme vejce, vymícháme a přidáme vlažné mléko dle potřeby, aby těsto bylo řidší.
  3. Necháme trpělivě vykynout.
  4. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  5. Pečeme klasicky na pánvi nebo na lívanečníku, výborně chutnají smažené na sádle.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.