Andropauza u mužů, obdoba klimakteria

26. duben 2005
Zdraví

Jste muž, je vám přes padesát, bojujete s únavou, každou chvíli něco zapomenete nebo trpíte pocením? Pak vězte, že jste možná v přechodu. Samozřejmě ne v tom ženském, ale v jeho mužské obdobě, takzvané andropauze. Je úzce spojena s poklesem mužského hormonu - testosteronu. Ten začíná mírně klesat už mezi 35. a 40. rokem, výrazněji pak po padesátce. Více k tomu dodává androlog Karel Kočí.

Kočí: Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, který je nezbytný pro vývoj a zachování mužských sexuálních a chování. Je to sice pohlavní hormon, ale ovlivňuje celou řadu dalších ústrojí a orgánů, například svaly, kosti a mozek. Produkce testosteronu s věkem klesá. Pokles jeho hladiny vede k rozvoji stavu, který se nazývá andropauza, jiným termínem ADAM, to je zkratka z angličtiny a znamená úbytek androgenů u stárnoucích mužů.

Jedním z důsledků andropauzy je pokles zájmu o sexuální život nebo problémy s erekcí.

Kočí: Může být i problém s řídnutím kostí, osteoporózou, může se objevovat svalová slabost, dochází k projevům ženského klimakteria, třeba návaly, pocení a podobně. Také se zhoršuje paměť a soustředění, dostavit se mohou deprese. Muži si nejčastěji stěžují na problémy sexuální, někdy i bušení srdce, nedostatek fyzické energie, přidat se mohou potíže se spánkem.

K odhalení této poruchy slouží například některé dotazníky. Podle odpovědí lze zjistit, zda se jedná o adropauzu. Nejpřesnější diagnózou je ale laboratorní vyšetření hormonálních hladin. Ubývající hladinu hormonů je možné kompenzovat pomocí léků. Tato léčba ale není vhodná pro každého.

Kočí: Takovou léčbu nelze třeba použít u muže, který má zhoubný nádor prostaty, relativní indikace je v podobě nedostatečnosti jaterní, ledvinové, případně srdeční. Jako vedlejší nežádoucí účinek této léčby mohou vznikat otoky v důsledku zadržování tekutin, může dojít ke vzniku akné a ke zvětšení prostaty. Proto je takové léčení potřeba sledovat.

O takzvaném mužském přechodu se bohužel mluví podstatně méně než o menopauze. Většina pacientů tak vyhledá pomoc odborníka až poté, co se dlouho a zbytečně trápí.

Kočí: U řady mužů přetrvává zakořeněná představa, že u nich se nic takového nevyskytuje. Trochu pravda to je, protože u ženy dochází k poklesu hormonů skokově, u muže se jedná o plíživý proces. Pak si takový člověk nějakou malou změnu ani nepřipouští, teprve při zhoršení stavu vyhledá lékaře, obyčejně s nějakými jinými problémy a tato oblast není řešena zdaleka tak často, jak by si zasluhovala.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu