ANO bude v Olomouci jednat se Spolu, ProOlomouc, Piráty a spOLečně

26. září 2022 09:12

Vítězné hnutí ANO se v neděli v Olomouci dohodlo na dalším jednání o případné koaliční spolupráci s uskupením Spolu, které tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, koalicí ProOlomouc a Pirátů i hnutím spOLečně.

„Rádi bychom hned v pondělí v tomto jednání pokračovali,“ řekl v neděli ČTK lídr ANO a primátor Miroslav Žbánek, podle kterého by zhruba do týdne mohlo být jasné, jak bude nová radniční koalice vypadat. V uplynulých čtyřech letech ANO v Olomouci vládlo s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně.

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO, získalo 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo Spolu s deseti mandáty. Třetí ProOlomouc a Piráti budou mít osm zastupitelů. Čtvrtá SPD a Trikolora má pět mandátů, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě spOLečně. Šestý je STAN se dvěma mandáty.

Zástupci ANO v neděli podle Žbánka s představiteli Spolu, ProOlomouc, Pirátů a hnutí spOLečně na dvoustranných jednáních diskutovali o možném rozložení sil v městské radě i rozdělení rezortů. Hovořili jsme také o některých programových cílech, které třeba byly v minulosti nebo v budoucnu mohou být kontroverzní z pohledu složení nové koalice. Myslím si, že jsme u všech věcí, o kterých jsme se bavili, našli průsečíky se všemi třemi zmiňovanými subjekty, uvedl Žbánek.

Jednání o budoucí koaliční spolupráci budou pokračovat. Dohodli jsme se, že budeme dál pokračovat v jednání poté, co i oni absolvují seznamovací kolečko s ostatními subjekty a definují si svoji povolební vyjednávací strategii na nejbližší dny. My bychom byli rádi, aby zhruba do týdne bylo jasno v tom, kdo a v jakém formátu by případně s námi mohl spolupracovat a za jakých podmínek, řekl Žbánek.

„My bychom byli rádi, aby zhruba do týdne bylo jasno v tom, kdo a v jakém formátu by případně s námi mohl spolupracovat a za jakých podmínek.“
Miroslav Žbánek, lídr hnutí ANO v Olomouci a dosavadní olomoucký primátor

Většinu v zastupitelstvu by měly i dvojkoalice ANO se Spolu nebo ProOlomouc a Piráty. Do radniční koalice by mohlo být zapojeno také hnutí spOlečně. Zejména u nás na klubu velmi silně rezonovalo, a já s tím názorem souzním, jméno (lídra spOLečně a primátorova náměstka) Otakara Bačáka jako velmi kompetentního ekonomického odborníka z pohledu nadcházející složité ekonomické situace, ve které se bude město nacházet, podotkl Žbánek.

Čtěte také

Pokud povolební jednání budou úspěšná, tak bude moci být podle Žbánka ihned zahájena příprava ustavujícího jednání zastupitelstva. Budeme také moci zahájit v kontextu přípravy programového prohlášení přípravu rozpočtu na příští rok, což bude momentálně asi nejtěžší úkol, který nové politické složení bude muset vyřešit, upozornil Žbánek. V rozpočtu na příští rok bude podle primátora nutné zohlednit nynější složitou ekonomickou situaci i priority nové koalice.

Před čtyřmi lety ANO v Olomouci vyhrálo a získalo 14 mandátů. Druhé skončilo ProOlomouc s šesti mandáty. Třetí byla koalice Piráti a Starostové rovněž se šesti zastupiteli. Čtvrtá ODS získala pět mandátů, čtyři pátá KDU-ČSL. Šesté skončilo hnutí spOLečně se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD a SPOZ rovněž se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila KSČM se dvěma mandáty. Devátá ČSSD získala dva mandáty.

Spustit audio