Aplikace vám poradí, kde se v kraji koupat a kde ne

Přehrady, rybníky nebo třeba zatopené lomy. Tam všude Češi přes léto vyrážejí k vodě. Musí ale počítat i s tím, že koupání v přírodě s sebou nese také rizika v podobě sinic nebo jiných mikrobů. Podle hygieniků je ale v porovnání s minulými roky kvalita vody nadmíru dobrá.

Voda v českých přírodních koupalištích je podle hygieniků ve většině případů dobrá a vhodná ke koupání.

Aplikace koupacivody.cz vám pomůže zjistit aktuální stav vody v daném místě. Stejně tak např. Krajská hygienická stanice v Liberci informuje o stavu vod v našem kraji.

Vodu můžete otestovat sami

Hygienik Luboš Mandík tvrdí, že test vody si může udělat každý. Stačí k tomu PET lahev, tu naplníte vodou z nádrže a na půl hodiny se postaví na slunce. „Pokud voda obsahuje sinice, sinice uvidíte při hladině vody,“ vysvětluje Mandík.

Po koupání v přírodě doporučují hygienici sprchu, i když kvalita vody je dobrá

Koupání na přehradě Lipno (na snímku hlavní pláž v Horní Plané)

Hygienici, kteří kontrolují vodu v jihočeských nádržích Orlík a Lipno a také v rybnících Hejtman nebo Staňkovský, říkají, že voda je stále relativně čistá. Přesto doporučují po vykoupání sprchu.

V Libereckém kraji jsou vodní plochy podle Krajské hygienické stanice v Liberci v pořádku například ve Sloupu v Čechách, v Mimoni, dobré podmínky hlásí také liberecká i jablonecká přehrada, v Hrádku nad Nisou na Kristýně, v Turnově nebo v Lomnici nad Popelkou.

Kam za vodou nechodit?

Ve vzorcích odebraných z Malého Písečáku v Příšovicích, z nádrže Horka ve Stráži pod Ralskem a z vodních ploch Dubice I a Dubice II v České Lípě byly prokázány vysoké hodnoty sinic a chlorofylu a voda na těchto plochách je dle výsledků těchto rozborů ke koupání nevhodná.

Koupání na Máchově jezeře
autoři: ber , Tomáš Beneš
Spustit audio