Arabské cesty Aloise Musila připomíná expozice v jeho rodném Vyškově

14. říjen 2015
Česko – země neznámá

Cestovatel Alois Musil je považován za jednoho z nejvýznamnějších orientalistů a arabistů přelomu 19. a 20. století. V odborných kruzích je uznávána jeho vědecká práce. Kromě toho je i autorem mnoha poutavých cestopisů. Jeho život a dílo představuje jedna z expozic Muzea Vyškovska v jeho rodném jihomoravském Vyškově.

„Máme tady spoustu cenných věcí přímo z Musilovy pozůstalosti, například jeho klekátko anebo zachovalý cestovní kufr. Ten jsme získali nedávno přímo od příbuzných,“ pochlubila se historička Muzea Vyškovska Renata Kotulánová. Návštěvníci si mohou prohlédnout také Musilovo sedlo, kterým zapálený cestovatel sedlal velbloudy.

„Alois Musil s arabským světem doslova splynul. Jen díky tomu ho mohl ve svých knihách tak skvěle popsat. Ať už to byly odborné publikace anebo cestopisy. Jeho knihy pro mládež bývají často srovnávány s Karlem Mayem. Na rozdíl od něj ale Alois Musil popisovaný život znal do nejmenších podrobností,“ dodává historička.

Čtěte také

Loni otevřená expozice vyškovského muzea je koncipovaná tak, aby návštěvníky co nejvíce vtáhla do světa, který Alois Musil procestoval a následně popsal. V jedné z částí tak mají například příchozí pocit, že šlapou po pouštním písku. Je to ale jen optický klam, i když se prý jeden z malých návštěvníků dokonce pokoušel domnělým pískem prohrabávat.

Podlaha expozice připomíná poušť

Děti si mohou některé místní exponáty i osahat. Mohou si například poskládat model pouštního zámku Amra, který právě Alois Musil objevil na území dnešního Jordánska. Ti větší ocení zase počítače s interaktivní aplikací. Menší se mohou v muzeu pro změnu pohoupat na houpacím velbloudovi.

Expozici věnovanou Aloisi Musilovi najdou zájemci v hlavním sídle Muzea Vyškovska, tedy v místním zámku. Otevřeno je celoročně, každý den kromě pondělí.

autor: hon
Spustit audio