Archeologové dokončují vyzvednutí šesti koster v Majetíně

19. říjen 2012

Ostatky dvou mužů pravděpodobně z období napoleonských válek objevili archeologové u Božích muk v Majetíně na Olomoucku. Našli také kostry čtyř dětí, které zde byly pohřbeny později, možná při epidemii cholery. Podle odborníků jde o výjimečný nález, protože na střední Moravě se žádná velká bitva napoleonských válek nekonala.

"Dáváme to do souvislosti s obdobím, kdy po bitvě u Slavkova spojenecká vojska rakouského a ruského císařství ustupovala směrem na Olomouc, takže mohlo jít o vojáky právě z tohoto ústupu," uvedl Jakub Vrána z Archeologického centra v Olomouci.

Odborníci usuzují, že šlo o vojáky z období napoleonských válek i z toho, že kostry dospělých osob mají obroušené spodní řezáky. "Náš předpoklad je ten, že by to mohl být znak dlouhodobého používání předních zubů v dolní čelisti na odtrhávání patrony před nabitím pušky," řekl antropolog Lukáš Šín.

Ostatky čtyř dětí se na místo dostaly zřejmě později. V obci řádila kolem roku 1830 a 1860 cholera a podle záznamů na ni řada dětí zemřela.

Podle obecní kroniky bylo na místě pohřbeno 16 vojáků. Archeologové se tam proto hodlají vydat v příštích letech znovu a v průzkumu pokračovat.

Ivo Opletal

Spustit audio